Относно тренировките с партньор, има страшно много и разнообразни мнения по въпроса.

Всички сме различни и затова няма общоприето мнение, но е факт, че докато някои от нас обожават да си имат компания по време на тренировка, то други честно казано, предпочитат да тренират сами и намират тренирането с партньор не само за ненужно, но дори и понякога саботиращо.

Това да не сме сами във фитнес залата, а да си имаме приятел с нас, наистина може да ни действа много мотивиращо и да постигнем много, само и само, за да не останем по-назад, защото хората мразим да бъдем втори.

И мразим да има някои по-добър от нас в нещо, било и то и най-добрият ни приятел или гаджето ни. А по-добър винаги ще има и го знаем, но въпреки това някак предпочитаме да не го виждаме, защото наистина не ни харесва, особено ако егото ни е в повече.

Поради тази причина тренировките с партньор всъщност могат наистина да ни помогнат да надскочим себе си и да се мотивираме повече.

Но могат да имат и точно обратния ефект – да ни разпилеят тотално и да не направим добрата тренировка, която сме очаквали да направим. И да не се окаже това трениране с приятел, като онова „трениране с приятел“, което така сме чакали и т.н.

Всичко е доста индивидуално, но все пак, нека разгледаме как точно тренирането с партньор може да се окаже пречка за нас?

1. Разпиляваме се по-лесно

Разсейваме се, докато сме с още един човек – няма как. Трябва да си разкажем за това какво ни се е случило вчера или просто искаме да си говорим.

И така, между сериите, започваме да пропиляваме повече време в безцелни разговори, отколкото в тренировки. Не бива да забравяме за какво сме дошли във фитнес залата, което обаче се случва много често, когато отиваме във фитнес залата с партньор, дори в някои случаи е почти неизбежно - фитнес залата не е за приказки, все пак.

И ако правите прекалено големи почивки между сериите и не успявате да се концентрирате върху правилното изпълнение на упражненията ви, няма как да очаквате добри резултати или някакви резултати въобще.

Много от хората силно подценяват мисленето по време на тренировка и не взимат в предвид, че то е всъщност един от най-важните фактори.

2. Пречим си

Ако програмата ни е еднаква, а фитнес залата – малка, може да се окаже трудно да се синхронизираме.

Освен това, докато някой от нас прави серия и другият започне да ни говори нещо, ни става все по-трудно и по-трудно да се концентрираме.

3. Различна скорост при кардио

Тичането навън е най-широко разпространеното кардио упражнение, което може да бъде изпълнявано с партньор.

Въпреки всичко, това изпълнение може да се превърне в доста голяма трудност, поради различната скорост, която всеки от нас поддържа и различната цел, която има. Трябва да бъдат синхронизирани скоростите и техниките на тичане, както и да се съобразим с издръжливостта на човека до нас и с това, което той иска да постигне.

Защото неговата програма може да включва 30 минути бързо тичане, което да бъде непосилно за нас или обратно.