Защо не понеделник е „най-тежкият“ ден от седмицата?

Мария
Написана от Мария декември 18, 2014 11:27

Защо не понеделник е „най-тежкият“ ден от седмицата?

Акценти:

  • В кой ден от седмицата повече хора се концентрират най-трудно?
  • Защо повечето хора мислят понеделниците за най-тежки?
  • Кое е най-стресиращото време от седмицата?
  • Защо повечето работещи хора не обядват във вторник?

Свързани:

Изследвания потвърждават, че най-тежкият ден от седмицата е вторник. В понеделник, противно на общоприетото схващане, човек е най-енергичен и е в състояние да свърши максимален обем от работа.

Учени от Великобритания успяха да докажат, че в понеделник сутрин работоспособността на повечето хора е най-високо ниво.

Най-висока концентрация и производителност се наблюдава в 10 часа сутринта в понеделник. Така британските учени успяха да опровергаят популярния мит, че именно първият ден от седмицата е най-тежкият.

В понеделник следобед работоспособността започва бавно да се понижава, достигайки най-ниското си ниво във вторник.
Следва да се отбележи, че най-трудно е човек да се съсредоточи именно във втория работен ден около 16 часа работоспособността и ефективността са най-ниското си ниво.

В тази връзка учените препоръчват да започнем с най-важните задачи в понеделник, за да бъде цялата седмица продуктивна и да премине леко.
Хората са свикнали да мислят понеделниците за най-тежки само защото им е трудно да се заемат със служебните задачи след 2 дни почивка.

Но учените смятат, че това схващане е неправилно и са убедени, че почивните дни дават възможност на човек възстанови силите си за новата работна седмица.
За целите на настоящото изследването учените направили проучване сред 3000 доброволци. 53% от участниците в експеримента отговорили, че отлагат задачите си за втория ден от седмицата, а в понеделник не се натоварват с много работа.

Освен това доброволците офис служители, които били посочили списъка си с задачи за първия ден от седмицата, имали навика в понеделник да се ангажират с всичко друго, но не и неотложните дела.

Така, във вторник обемът работа, който очаквал съответния участник в изследването, бил станал толкова голям, че стресът и умората в края на деня са неизбежно явление.

Най-стресиращото време от седмицата е 11.45 часа във вторник, когато човек навлиза напълно в настроение за работа.
Статистиката потвърждава, че именно във вторник хората най-често се отказват от обяда си.

Въпреки това такова поведение на хранене не може да бъде определено като здравословно. И затова учените съветват да преразгледаме своя дневен режим, ако не намират време за хранене.

Психолозите са разработили оптимален сценарий за по-лесно и по-позитивно начало на новата седмица – необходимо е да си приготвите лека закуска, включваща плодове и зеленчуци, последвана от сутрешна разходка и след това с по-добро настроени да пристъпим към изпълнението на служебните задължения.

Неотдавна учените доказаха, че сряда е най-добрият ден за онлайн пазаруване, а четвъртък е най-подходящия ден за среща.

Защо не понеделник е „най-тежкият“ ден от седмицата?
4.5 (90.27%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 18, 2014 11:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи