Защо омега 3 мастните киселини са полезни

Калина
Написана от Калина август 19, 2015 18:33

Защо омега 3 мастните киселини са полезни

Акценти:

  • Защо е добре да приемаме омега 3?
  • За какво помагат омега 3 есенциалните мастни киселини?
  • Как да се предпазим от развитие на шизофрения?

Свързани:

Омега 3 есенциалните мастни киселини могат да предотвратят развитието на пълна шизофрения при хора с висок риск от това заболяване.

И още, Омега-3 ЕМК изглежда предотвратяват развиването на психоза при участниците в изследването в продължение на няколко години след като хората са спрели да ги вземат като медикамент.

Това откритие предполага възможност за третиране на това така известно с трудното си лечение заболяване. Понастоящем, хората, страдащи от шизофрения, биват третирани с антипсихотични медикаменти, но лекарствата не показват положителен ефект при всички пациенти и обикновено трябва да бъдат вземани до живот, което означава, че те не са подходящи за хора, които имат само симптоми, но не са освидетелствани като шизофрецини.

Омега-3 ЕМК и мозъка – тези мастни киселини обикновено се намират в храни като мазни риби, яйца и орехи. Няколко по-ранни изследвания предполагат, че техните съставки могат да потушат възпалителни процеси в тялото. Някои проучвания показват, че Омега-3 ЕМК подобряват сърдечната дейност и хронични състояния като ревматоиден артрит и депресия.

Хората с шизофрения често имат високи нива на възпалителни химикали в тялото си, но ниски нива на Омега-3 ЕМК в кръвта. Учените не са абсолютно конкретни дали възпалението на мозъка от части е причина за развиването на шизофренията и затова решават да тестват дали приемането на Омега-3 ЕМК добавки, като рибено масло, ще помогне да се предотврати инфекцията и по този начин да спомоге за предотвратяване на развитието на шизофренията.

Екипът от изследователи наема 81 тийнейджъри и младежи, всички от които са били с изключително висок риск от развиване на шизофренна психоза през последната година. Всички младежи, на възраст между 13 и 25 години, имали най-ранните симптоми на шизофрения. Например, някои от тях чували гласове или халюцинирали, но подобни симптоми траели в продължение само на няколко дни. Други страдали от заблудата, че някой иска да ги нарани, но те бързо успявали да пренебрегнат и надделеят над тези мисли. Половината от групата приемала хранителна добавка от рибно масло, богата на Омега-3 ЕМК в продължение на 12 седмици, докато останалата част получавала плацебо, която просто съдържала малко количество рибно масло. Екипът следял участниците в проучването в продължение на седем години. Само 10% от участниците, които приемали рибното масло, развили шизофрения в сравнение с 40% от пациентите в контролната група, заключили специалистите.

Изследването е относително малко и не е изяснило защо Омега-3 ЕМК може да се повлияли в положителен аспект на пациентите, но една от възможностите е, че съставките прекъсват натрупването на възпалителни химикали точно в подходящия стадии от развитието на болестта.

Едно от възможните обяснения е това, че Омега-3 ЕМК просто пренасочват развитието на болестта в различна траектория. Когато натрупването на възпалителни химикали бъде прекъснато, което иначе води до пълно психично разстройство, тогава пациентът не страда от същия риск.

Понеже най-рисковите пациенти не продължават с развитието на шизофренията, лекарите по принцип не предписват лекарства с малки дози антипсихотични съставки на хора с подобни симптоми. Антипсихотичните вещества и медикаменти са ефективни, но могат да причинят напълняване, високи нива на холестерола и дори диабет.

Омега-3 ЕМК, от друга страна, имат само няколко познати странични ефекта.

Защо омега 3 мастните киселини са полезни
4.5 (89.23%) 26 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 19, 2015 18:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи