Защо преяждането може да се превърне в опасност

Калина
Написана от Калина февруари 20, 2015 19:32

Защо преяждането може да се превърне в опасност

Акценти:

  • Може ли преяждането да бъде сериозен здравословен проблем?
  • Защо хората са склонни към преяждане?
  • Кои групи от хора са склонни към преяждане?

Свързани:

Ако досега анорексията и булемията бяха най-нашумелият проблем, засягащ теглото, в последно време една нова тенденция набира пълна скорост.

Преяждането заема доста важна роля в хранителните разстройства, защото все повече и повече хора започват да преяждат и в следствие получават различен вид разстройства, а най-лошото е, че повечето от тях не се усещат и следователно не могат да се контролират.

Преяждането е вид разстройство, също толкова сериозно като анорексията, защото при него не сте в състояние да контролирате теглото си.

Учените работят над различни версии защо човечеството се сблъсква с този проблем, но краен отговор все още няма. Засега се разглеждат само различни теории, обясняващи защо се стига до проблем от такова естество.

Според някои учени всичко това е заради света, в който живеем, цялата тази динамика, напрежение и стрес са пагубни за организма и повечето хора решават проблема си с неконтролирано ядене на неограничени количества храна.

Преяждането засяга всички раси, както и 2-та пола по равно или иначе казано не е болестно състояние, към което само определени хора да са уязвими.

Но какво точно разбирате, когато става дума за преяждане? Стомахът ви да се подуе леко по Коледа?

Ако сте останали с такива впечатления, знайте, че те са напълно погрешни, защото тук говорим за болестно състояние, а не за едно парче сладкиш повече.

Доказано е, че има хора, публични личности, които отглат важни свои делови срещи, само и само, за да се скрият някъде и да ядат, колкото и странно да звучи това.

Преяждането наистина е нашумял проблем, който е доста сериозен. Вярно, не е неизлечима болест, но има хора, които не могат да си наложат самоконтрол и в резултат тялото им страда от дълги процеси на глад и внезапно презасищане.

За разлика от анорексията и булимията, при преяждането хората могат да бъдат както твърде слаби, така и с наднормено тегло.

Моника Селеш, известна спортистка, открива през 2009 г., че има склонност към преяждане и неконтролируем апетит.

Тя споделя, че това й пречело адски много в личен план, защото всичко, за което е мислила е било храна.

„Кръшках от тренировки, а това е фатално за човек, който чрез спорт си вади хляба.”

„И всичко това само и само, защото страдах от склонност към преяждане и постоянно се оглеждах за храна.

Това ми навреди много в личен план, а освен това приятелите ми се отдръпнаха от мен и разочаровах семейството си, защото постоянно отлагах срещите и задълженията си, за да мога да ям.

Отне ми много време, за да се съвзема и да изчистя всички грешки, след като бях разочаровала треньорите, спонсорите и най-важното – приятелите си” – споделя спортистката.

Преяждането и постоянната мания за храна е наистина нещо, на което трябва да му бъде обърнато по-сериозно внимание.

Консултирайте се с вашия личен лекар и посетете диетолог, за да избегнете такъв проблем.

Те ще ви кажат какво липсва в диетата ви, от какви вещества организмът ви се нуждае и защо имате склонност да се храните обилно през по-голямата част от времето.

Най-често този проблем възниква, когато индивидът е поставен под голям стрес, не се храни редовно, в правилните количества и правилната за неговите физични потребности храна.

 

Защо преяждането може да се превърне в опасност
4.4 (88.84%) 43 глас[а]

Калина
Написана от Калина февруари 20, 2015 19:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи