Защо страдаме от студени ръце и крака

Калина
Написана от Калина януари 19, 2015 14:01

Защо страдаме от студени ръце и крака

Акценти:

  • Защо ни изстиват ръцете и краката?
  • Какво е болестта на Рейно?
  • Опасни ли са за здравето студените крайници?

Свързани:

„Моите ръце и крака са постоянно студени.

Чувала съм хора да казват, че това е от лоша циркулация на кръвта, но това не може да е истина, нали?”.

Това писмо на читателката Александра Костова (39 год.) от Сливен пристигна в редакцията на Lechenie.bg.

Всъщност, това не е напълно невярно. Кожата ви поддържа нормална температура, благодарение на кръвоносните съдове, по които циркулира богата на кислород кръв в цялото тяло.

Когато живакът на термометъра падне, сензорните рецептори в кожата сигнализират на мозъка да се свият кръвоносните съдове.

Това позволява по-малки количества кръв да захранват кожата, за да запазят топлината на тялото ви.

При някои хора, вазоконстрикцията, както този процес се нарича, може да бъде предизвикана от най-малките промени в термометъра.

Може да се появи, вследствие на течение или вятър. Води до лошо оросяване на ръцете и краката и оттам – до недостатъчно кислород и хранителни вещества.

Едно изследване показва, че този тип реакция се среща по-често при жените, тъй като при тях се дължи на променливите нива на естрогенженски полов хормон, който играе голяма роля в регулирането на температурата.

Известно е, че преди месечния цикъл, жените са по-склонни да чувстват ръцете и краката си студени. Ето защо жените по принцип са по-чувствителни към студа, отколкото мъжете.

Изстиването на крайниците може да бъде страничен ефект от приема на някои лекарства, но те са и съпътстващ симптом на заболявания на стомаха, червата и сърцето.

Пак със студени ръце и крака се изразява и недостигът на магнезий в човешкия организъм, а той е необходим за над 300 биохимични реакции в тялото.

По-сериозната чувствителност към студа е отличителен белег на болестта на Рейно, в която крайниците – обикновено само пръстите на ръцете и краката, но понякога също носъти ушите, може да побелеят или посинеят и да изтръпнат.

Това се дължи на спазъм на кръвоносните съдове, които снабдяват с кръв крайниците.

В зависимост от това колко сериозни са вашите симптоми са, лечението може да варира от носене допълнителни ръкавици и чорапи, до прием на лекарства, отпускани с рецепта, които разширяват кръвоносните съдове.

Студените ръце и крака може да са симптом на други състояния, като например хипотиреоидизъм, лупус или диабет, ниски нива на желязо или недостиг на витамин В12.

Вашият лекар може да ви направи изследвания и да предпише подходящите лекарства, хранителни добавки или промени в диетата.

Но ако се оплаквате само от студени ръце, опитайте се да ги затоплите като се хидратирате добре и увеличите нивото си на активност като ставате от бюрото си най-малко веднъж на всеки час.

При възрастните хора студените ръце и крака може да са последствие на атеросклероза на кръвоносните съдове. Феноменът се наблюдава и при тези, които са закоравели пушачи, тъй като те страдат от болестта на Бюргер – хронично нарушено кръвоснабдяване на краката заради засегнати кръвоносни съдове.

Защо страдаме от студени ръце и крака
4.6 (91.11%) 27 глас[а]

Калина
Написана от Калина януари 19, 2015 14:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи