Защо учението е несъвместимо с компютъра и телевизора

Мария
Написана от Мария октомври 22, 2015 00:58

Защо учението е несъвместимо с компютъра и телевизора

Акценти:

  • Компютри - използване
  • Матури - представяне
  • Свободно време - прекарване

Свързани:

Компютърните игри, стоенето в Интернет и гледането на телевизионни предавания могат негативно да повлияят на резултатите от зрелостните изпити на учениците, дори и ако изглежда, че тези занимания по никакъв начин не им пречат.

Британските изследователи начело с научния сътрудник от университета Кеймбридж Кирстен Кордер решили да установят как физическата активност и заседналия начин на живот на учениците влияят на техните резултати от изпитите.

Тъй като е известно, че физическите натоварвания благотворно въздействат на психическото здраве и мислене, авторите предполагали, че физически активните ученици при равни други условия трябва да имат по-добри резултати. Обаче е възможно някои подрастващи твърде много да се увлекат по спорта, пренебрегвайки ученето.

В изследването взели участие 845 юноши на 14 години, които трябвало да попълнят въпросници, които включвали следните въпроси – колко време прекарват пред телевизора, играят на компютърни игри, стоят в Интернет, подготвят домашните си работи и четат.

В продължение на няколко дни учениците носели специален датчик, проследяващ движенията и честотата на сърдечните съкращения, с негова помощ се събирала обективна информация за нивото на тяхната физическа активност.

Когато участниците в експеримента завършили училище, изследователите събрали информация за техните резултати от зрелостните изпити, за да определят как начинът на живот на живот на учащите е свързан с техния успех.

Оказало се, че учениците, прекарващи много време пред екрана на телевизора или на компютъра, се представили много по-зле на изпитите – независимо от това колко време отделяли на занятията.

Най-лошо на успеха влияело гледането на телевизия. Връзка между физическата активност и успеха изобщо не била установена, тъй като тя не повлияла на оценката.

Авторите подчертават, че е важно училищата да имат качествена физкултурна програма, която не пречи на учението и, макар и да не повишава директно успеха, е изключително полезна за физическото и психическото здраве.

Резултатите от проведените сред самите юноши показват, че те стоят пред екраните само защото нямат възможност да се занимават със спортовете, които са им интересни, тъй като в часовете по физкултура се ограничават само да стандартните футбол и баскетбол.

Кирстен Кордер смята, че в съвременния свят пълното спиране използване на компютри е нереалистично, а освен това съвременните технологии имат голям образователен потенциал.

Но родителите е важно да подсещат своите деца да прекарват времето си активно, а не да стоят пред екраните. И не да им четат лекции какво е полезно за здравето им, а да открият кои видове спортове и активен отдих биха били действително интересни за тийнейджъра.

В бъдеще изследователите планират с помощта на технологии за сканиране на мозъка, да определят възможните механизми за понижаване на успеха, поради излишното увлечение пред компютъра и телевизора.

Повод за тази статия стана изпратено писмо от наш читател, който ни разказа за подобен проблем.

През 2009-та година той бил приет в специалност Право в Пловдивския университет, но не работел и нямал възможност да си позволи закупуването на компютър, както много искал, но въпреки това се представял много добре в университета и дори получил стипендия благодарение на успеха си.

Но в началото на втори курс започнал работа и въпреки това запазил сравнително висок успеха си и няколко стотни не му достигнали за стипендия.

Всичко обаче се променило, когато си закупил компютър и започнал да прекарва почти цялото си свободно време в Интернет, му понижил рязко и дори трудно си вземал изпитите и към настоящия момент все още не е окончателно завършил, тъй като не е взел държавните си изпити.

Това е всъщност и пример, който потвърждава заключенията на учените, че компютърът и Интернетът много неблагоприятно се отразяват на образователния процес.

Защо учението е несъвместимо с компютъра и телевизора
4.6 (91.39%) 72 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 22, 2015 00:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи