Много млади майки страдат заради това, че не усещат връзката със своето бебе. Или по-просто казано, не чувстват майчинския инстинкт. А от детството момичетата се учат, че този инстинкт е иманентно присъщ за всяка от нас. Но дали е така?

Аз не го обичам!

Както казват психолозите, жените не се раждат майки. И това усещане не е задължително да се появи у вас в мига, когато сте разбрали, че сте бременна или когато сте родили. Липсата на безгранична любов към детето – на първо време, не може да се смята за нещо ненормално или пък да се приравнява на психично разстройство.

Освен това жените, които не изпитват майчински инстинкт са много. Но всеки случай е винаги индивидуален и всяка майка има своите причини за това усещане.

При някои жени чувството за любов и нежност ще отсъства, поради неосъзнатото твърде ранно родителство. При други това се случва, заради нежелана бременност или заради това, че детето се е появило от мъж, който те не обичат.

Немаловажна роля играят и индивидуалните черти на личността – повишена тревожност, липса на чувствителност – могат да бъдат свързани с недостатъчна любов и ласки от страна на родителите в детството, затруднения при преминаването от една житейска ситуация в друга.

Момичето вече е пораснало

На възникването на майчиния инстинкт не влияят нито възрастта, нито социалното положение, нито нивото на коефициента на интелигентност.
Да бъде една жена добра майка – означава да бъде и зряла личност, готова да бъде отговорна за детето.

У нея трябва да са сформирани всички важни качества за възпитание на човек – умение за състрадание, креативност, интерес, способност към съвместна дейност и много други.

Но, ако в даден момент у вас някакво качество отсъства, това не означава, че не трябва дори и да мислите за децата. През първите години, прекарани в грижа за дете обикновено се преминава и през личностна зрелост.

Мит или реалност?

Майчинският инстинкт – това е повече събирателен образ на женското поведение, отколкото вродено или придобито качество.
Майчинството е социалната роля на жената, родила дете.

И както и с всяка друга роля, справянето и с тази не е лесна задача. Понякога се получава така, че другите роли – на жена, любовница, кариеристка, за жената са по-приоритетни.

Затова, когато жената непланирано става майка, то не си струва да се тревожи, че не изпитва мили чувства към детето. Но непременно ще се появят такива.

На правилния път

Във всеки случай помнете, че емоционалното здраве на вашето дете до голяма степен зависи от това как общувате с него, до колко добре го разбирате. Тъй като дори и новородените чувстват тревогата на своята майка, нейната неувереност и отчаяние. Детето може да расте с усещането за вътрешен дискомфорт.

Не мислете в никакъв случай, че сте лоша майка. Просто разберете какви са причините за вашите усещания. Помнете, че трудностите са преодолими.

Запишете се на психологически курсове за родители, там ще срещнете и единомишленици, и грамотни наставници, които ще ви помогнат да осъзнаете ценността на майчинството.

Развивайте се и получавайте нови знания. Това е верният път към това, че с вас ще се случат най-положителните емоционални изменения, които ще пробудят чувствата ви към детето.