Защо всяко хранене задължително трябва да започва с много сладко

Мария
Написана от Мария ноември 14, 2015 15:14

Защо всяко хранене задължително трябва да започва с много сладко

Акценти:

  • Холестерол - повишени нива
  • Глюкокиназа - ензимна активност
  • Нива на кръвната захар

Свързани:

Всяко хранене трябва да започва с тези ястия, които съдържат най-голямо количество лесни за усвояване от организма въглехидрати. До това заключение достигнали британски учени.

Британски изследователи от Лондонския кралски колеж стигнали до извода, че всеки прием на храна е необходимо да започва от сладкото. Според тях този навик способства за защита от преяждане, а също спомага за нормализиране на теглото.

Това да се дължи на факта, че ако храненето започне със сладко ястие, то мозъкът по-бързо ще започне да усеща ситост. Като това е свързано с въздействието на специфичен ензим – глюкокиназа, който играе изключително важна роля при възникването на чувството за засищане с храна.

Авторите на изследването поясняват, че този ензим реагира на глюкозата, която постъпва в организма заедно с храната. В случай че нивата на кръвната захар не са достатъчно високи, то главният мозък подава сигнали, че е необходимо да се изяде нещо сладко или съдържащо скорбяла, за да постигнат тези нива.

Хората, които желаят да се избавят от наднорменото тегло, следва да започват всяко хранене с ястия, които съдържат много глюкоза.

В този случай човешкият мозък много по-бързо ще се ориентира, което е достатъчно за активизирането на други системи, които ще направят сметка за употребените калории, коментира специалистът съавтор на провежданото изследване.

До тези заключения изследователите достигнали след провеждането на серия експерименти с участието на лабораторни мишки.

Резултатите от тях показали, че колебанията на нивата на глюкокиназата в кръвта са непосредствено взаимосвързани с количеството калории, което човек употребява във вид на различни захарни изделия.

Според учените някои хора не могат и ден да прекарат без сладко, тъй като изначално нивото на глюкокиназата в кръвта им съществено надвишава нормите. В такива случаи връщането на това ниво към нормата е възможно само с помощта на специални медикаменти.

Хората, които не изпитват непреодолимо желание за сладко и се опитват да контролират теглото си, следва да се вслушват в препоръките на експертите – да употребяват на първо място ястия, които съдържат най-голямо количество бързи въглехидрати.

Това не означава все пак, че като първо винаги трябва да изяждате торта с крем или блокче шоколад. Като първо е добре да хапнете хляб, порция макарони или ориз, твърдят авторите на изследването.

Но също така следва да имате предвид, че консумацията на храни източници на въглехидрати е по-опасна за здравето, отколкото беше прието да се смята досега. Изследването било проведено от американски специалисти от Университета Охайо.

Според тях измененията в организма, които впоследствие водят до диабет и заболявания на сърдечно-съдовата система, в значителна степен са свързани именно с прекомерния прием на въглехидрати чрез храната.

Всички ние знаем за нездравословни храни, съдържащи голямо количество наситени мазнини. Към тях безусловно се отнасят кравето масло и млечните мазнини, месото, сланината, животинските мазнини, палмовото и кокосовото масло, шоколадът, сладкарските изделия и множество други.

Несъмнено наситените мазнини са изключително вредни за здравето и за правилната обмяна на веществата.

Освен това обуславят повишаването на нивата на холестерола в кръвта. Но според американски изследователи, за това много повече способства употребата на прости въглехидрати.

Към които се отнасят хлябът, картофите, различните зърнени култури, белият ориз и макаронените изделия. Всъщност американските учени акцентират не върху това да се откажем от консумацията, а да ограничим тяхната употреба до 1/3 от ежедневното количество храна, което поемаме.

Защо всяко хранене задължително трябва да започва с много сладко
4.6 (92.11%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 14, 2015 15:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи