Защо за децата пестицидите са много по-опасни от цигарения дим

Мария
Написана от Мария декември 9, 2015 21:53

Защо за децата пестицидите са много по-опасни от цигарения дим

Акценти:

  • Бременност - стволови клетки
  • Защитни сили - детски организъм
  • Глифозат - пестициди

Свързани:

Сътрудници на Калифорнийския университет Бъркли установили, че пестицидите могат да бъдат много по-опасни за здравето на децата от тютюнопушенето.

В рамките на своите на проучвания специалистите проучили здравословното състояние на 279 деца на възраст от 6 месеца до 5 години.

Обединявало ги мястото им на пребиваване – всички те живеят в долината Салинас, в която местните жители, основно афроамериканско население и индианците кечуа, се занимават с отглеждането на зеленчукови култури, за което способства климатът и плодородната почва.

Там има много обработваема земя, поради тази причина регионът се смята за един от водещите аграрно-промишлени центрове на Калифорния.

За никого не е тайна, че пестицидите са много вредни и в резултат на тяхното въздействие възникват многобройни проблеми, сред които астма, вродени аномалии, хормонални нарушения, неврологични патологии и онкологични заболявания.

Но учените успели да докажат, че страдат не само не тези, които работят на полето и в земеделските стопанства, но и децата, живеещи недалеч. Опасност представляват пестицидите, които родителите-фермери донасят у дома с дрехите си.

При децата, които живеели в близост до обработваеми земи, засети със земеделски култури, третирани с химикали, лекарите установили сериозни здравословни проблеми.

Най-често тези заболявания били свързани с дихателната система. В частност, наблюдавало се намаляване на обема на белите дробове с 8% в сравнение с техните връстници от други региони.

Учените сравняват тези показатели с последствията от пасивното пушене. В действителност, децата, които дълго време се намират в обкръжението на възрастни пушачи, обемът на белите им дробове намалява с 4%.

Също се отбелязва, че децата, чиито майки били изложени на по-високи дози пестициди, демонстрират по-бавно умствено развитие.

На тях им било трудно да задържат вниманието си, понякога проявявали признаци на аутизъм.

Децата на жените, които били подложени на въздействие на химикали, използвани за унищожаване на вредители на земеделските култури, по време на бременността, имат по-нисък коефициент на интелигентност, в сравнение с тези, които са били износени от майките си в по-благоприятна среда.

Следва да добавим, че по-рано учените стигнали до заключение, че пестицидите не попадат в кърмата. Поради тази причина майките могат да ядат плодове и зеленчуци, без да се опасяват за здравето на своето бебе.

Но невинаги се е смятало така. През 2014-та година учените установили в кърмата веществото глифозат, което според последните изследвания не е безопасно за човешкия организъм.

Следва да се посочи, че глифозатът е най-използваният препарат срещу плевели в света, тъй като патентните права върху активното вещество на компанията Монсанто са изтекли, то навсякъде у нас се продават по-евтини негови аналози.

Но в проведения през август 2015-та година повторен експеримент показал, че пестицидите от хранителните продукти не попадат в кърмата.

В рамките на изследването лекарите установили, че дори и в урината на жената да били откривани следи от глифозата, то в кърмата пестициди не били установявани.

Така учените достигнали до заключението, че майчиното мляко е не само безопасно и полезно, но е способно да повиши защитните сили на детския организъм.

Следва да се отбележи, че по-рано сътрудници на Университета на Западна Австралия открили стволови клетки в кърмата, подобни по свойства на ембрионалните. Това означава, че могат да се превърнат във всяка тъкан на организма.

Защо за децата пестицидите са много по-опасни от цигарения дим
4.5 (89.19%) 74 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 9, 2015 21:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи