Колко е остър слуха ви? Някои хора, например, са способни да различават звуци до 22 килохерца и дори над тази стойност. Впрочем, за нормално се смята, когато човек възприема звукови вълни от 16 херца до 20 килохерца.

Както за казва, за живот на планетата Земя това е напълно достатъчно.

Но с течение на времето при повечето хора слухът започва да отслабва. У някои това започва по-рано, при други по-късно.

И далеч не всеки може да забележи навреме влошаването – в повечето случаи глухотата настъпва постепенно, и много хора не обръщат внимание на незначителни слухови изменения – до тогава, докато не стане вече твърде късно и започнат необратими процеси.

И така, колко смятате, че е остър слухът ви? Ако не можете точно да отговорите на този въпрос, проверете слуха си с помощта на специални тестове. А след това не забравяйте да повтаряте процедурата веднъж на няколко години, за да не допусне влошаване.

Какви способи за проверка на слуха съществуват?

Първи начин – самостоятелен

И така, ако слухът ни е нормален трябва да чуваме разговори с нормален тон от разстояние не по-малко от 5-6 метра. А ако хората говорят на висок тон, то тогава от 20 метра.

Ако разберете, че не достигате до тези нормативи, то това е повод да обърнете внимание. И да си запишете час при лекар.

Още един вариант за оценка на слуха е да отговорите на въпросите на тази анкета – с „да“ или „не“:

  • Чувате ли тиктакането на секундомера на часовника;
  • Винаги ли ясно чувате хората, които ви говорят;
  • Можете ли да разберете шепот на разстояние от 2 метра;
  • Не чувате сигнала на будилника – това не е вас;
  • Можете ли да чуете шумът на движещ се зад вас автомобил;

Ако сте отговорили, дори и на един въпрос, отрицателно, то тогава марш при лекар.

Втори начин – при лекар

Уговорете си час за преглед при лекар и помолете да ви бъде направена аудиометрия. Тази процедура позволява не само измерването на прага за възприемане на звукове, но и показва степента на загуба на слуха.

А също и определя произхода и типа на глухотата. В домашни условия, сами не можете да направите това.

Какви предимства още осигурява тази процедура? Показва способността на всяко от ушите за възприемане на звукове. Често хората чуват с едното ухо по-добре, отколкото с другото, но изобщо не подозират това.

Докато в ухото не започне необратим процес и за спасяването на слуха е вече късно.

Това изследване се прави от лекар с помощта на аудиометър.

А също така има и тест с помощта на камертон, който показва времето в секунди, през които пациентът чува звученето на камертона и сравнява костната и въздушната проводимост на всяко ухо

Трети начин – с помощта на специални онлайн приложения

Вие можете да тествате остротата на слуха на някой от множеството сайтове в Интернет. Или да свалите някое приложение за смартфон.

Такова тестване помага за проверка на слуха и определяне на честотата на слуха по няколко честоти и така се разбира до колко вашият слух съответства на нормата.

Някои приложения позволяват да се определи чувствителността на всяко ухо по отделно. Най-важното е да се снабдите с подходящите слушалки.