Жена роди близнаци с два месеца разлика

Калина
Написана от Калина април 2, 2015 07:24

Жена роди близнаци с два месеца разлика

Акценти:

  • Възможно ли е близнаци да се родят в различни месеци?
  • Защо при разнояйчните близнаци има отделни плаценти?
  • Природен феномен ли е раждането на близнаци по различно време?

Свързани:

През ноември 2014 г. жена постъпва в родилното отделение на румънска болница.

Лекарският екип е подготвен за появата на близнаци, но вместо това медиците стават свидетели на природен феномен, който те самите определят като чудо.

След като започват контракциите и по естествен път се ражда първото от двете деца, вместо да продължат, контракциите на жената внезапно спират.

Лекарският екип очаква до няколко минути да започне раждането и на втория близнак, но това не се случва. Детето, което е от женски пол, остава още 7 седмици в майчината утроба.

“Това се случва изключително рядко, дори не мога да кажа как контракциите спряха за втория близнак. Това беше нещо повече от чудо“, коментира д-р Адриан Сорин Кракиун пред „Mediafax newswire“.

„След като се появи разширението на родовите канали и достатъчно разкритие, така че първото дете да се роди, контракциите спряха, шийката се отпусна и нямаше достатъчно разкритие, за да се роди второто дете.

Няма причина това да се случи, просто е един наистина необичаен случай“, коментира д-р Лейла Хана, консултант по гинекология и акушер-гинеколог в BMI The Sloane Hospital, Кент.

Според лекарите, най-доброто решение е било майката да продължи да износва второто от децата по-дълго в утробата си, докато то наддаде достатъчно на тегло и порасне на ръст.

Самата родилка е била много щастлива, че второто от децата й ще остане по-дълго у нея и ще може да расте в утробата й.

Вторият близнак се ражда едва през януари 2015 година в болницата „Cantancuzino” в Букурещ, но с помощта на цезарово сечение.  И двете бебета са били с поднормено тегло и са родени в различни календарни години.

По време на бременността на жената, сканирането и изследванията с ехограф показват, че близнаците са били в различни ембрионални торбички и са имали отделна плацента, както често се случва при разнояйчните близнаци.

И двете бебета по време на раждането си са тежали по около 900 грама. Теглото на бебетата е било поднормено и рискът за тях е бил по-голям от обичайното. Затова те са се нуждаели от поддържане на респираторната и неонатална система.

До края на януари новородените са останали в болницата, където с правилни грижи и хранене теглото им се е нормализирало. Първото бебе е достигнало 2 200 грама, а второто – 2 900 трама.

Д-р Лейла Хана разказва за това изключително рядко и необичайно явление. „По-голяма част от близнаците, които не са еднояйчни, имат различни плаценти. 

Но тези две деца имат две ембрионални торбички и две плаценти. Фактът, че са родени със седем седмици разлика е крайно необичаен, понеже обикновено се раждат едно след друго“, обяснява тя.

Проблемът е, че не във всички страни има достатъчно модерна и прецизна техника, за да може екипът от специалисти да реагира адекватно на всякакви ситуации.

Няколко месеца след разгласяването на странния случай, във Великобритания бе съобщено за две близначки, родени с 12 седмици разлика, през 2013 г.

Мария Джоунс-Елиът, от Гленмор, Килкени, постъпва в родилното отделение четири месеца по-рано заради раждането на първата си дъщеря Ейми. Невероятно, но факт – втората дъщеря – Кейти, идва на бял свят почти три месеца по-късно. Тяхното раждане стана световен рекорд на Гинес, като „най-дългият интервал между раждането на близнаци„.

Жена роди близнаци с два месеца разлика
4.5 (89.39%) 66 глас[а]

Калина
Написана от Калина април 2, 2015 07:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи