Възможността за вътреутробно заразяване с коронавирус не трябва да се изключва, смятат учените.

Престижното медицинско издание JAMA в рамките на ден публикува 3 различни изследвания, които са посветени на предаването на COVID-19 от бременна жена на бебе.

Как може да се зарази бебе по време на бременността

Първо изследване – вътреутробно заразяване

Учени от болница Ренмин към Уханския университет разказват за дете, което е родила жена, лекувала се от COVID-19 няколко седмици преди появата на мъника на бял свят.

Детето е момиченце, появило се на бял свят с помощта на секцио. Майката през това време била на респиратор, не държала детето на ръце, то било поставено под карантина, нямало никакви симптоми на заболяването.

2 часа след раждането учените вземат от детето проби за анализ и откриват 2 вида антитела към новия коронавирус – имуноглобулини M и G.

Имуноглобулините G са тези, които осигуряват по-продължителна защита от инфекция, детето може да ги получи от майката.

Имуноглобулините M се образуват като остра реакция на инфекция. Смятат се за твърде големи, за да преминат през плацентата и да се предават от майка на бебе. Затова учените имат причини да предполагат, че тези антитела са образувани от самия плод след непосредствен контакт с вируса.

Също при детето били повишени нивата на цитокините – медиатори на имунната система и на белите кръвни клетки, което може да е признак на прекарана инфекция. Но доколкото самият вирус не бил открит при детето, този случай не дава точен отговор, възможно ли е вътреутробно заразяване.

Второ изследване – увреждане на плацентата

Вторият доклад описва изследвания на антитела при 6 новородени, които са родени от майки с коронавирусна пневмония в болницата на Уханския университет.

При 5 от изследваните деца било установено високо ниво на IgG против новия коронавирус, а при 2 и IgM, както в описания по-горе случай.

Самият вирус не е установен при нито едно дете. учените излагат още една хипотеза за поява на тези антитела в кръвта на децата. Съществува вероятност плацентата на майките да е била увредена или да е имала някои аномалии, които са могли да позволят на IgM да проникнат през нея.

Важно е, че тестовете IgM обикновено не се прилагат за диагностика на инфекции при новородени, а също и могат да дават грешно положителни резултати.

Това засилва съмненията на учените дали е имало вътреутробно предаване на вируса в описаните от тях случаи.

Учени от Алабамския университет в редакционна статия за JAMA отбелязват, че е много трудно да се изключи вътреутробно заразяване, тъй като вирусът може да проникне в кръвта.

Не може еднозначно да се твърди, че в тези 2 изследвания са описани случаи на вътреутробно заразяване, но със сигурност на бременните жени, заразени с коронавирус, трябва да се съобщава, че рискът от инфектиране на бебето не може да се изключва.

Трето изследване – заразяване след раждане

Третото тематично изследване е публикувано в JAMA Pediatrics. То показва, че от 33 деца, родени от майки с COVID-19, заразени се оказват три. Заболелите деца не отделяли вируса, тестовете им били отрицателни през първите 2 дни след раждането. Това е признак, че заразяването става след раждането.

Ограничено по мащаб изследване, което публикува списанието Frontiers in Pediatrics не потвърждава вътреутробно предаване на вируса.

По-рано този месец в Лондон вирусът е открит минути след раждането. Но обстоятелствата около заразяването така и не стават ясни.

У нас не е съобщавано за заразени с коронавирус бременни жени. Знае се само, че най-малкият заразен е на 3 години.

Съществуваха съмнения, че бебе на 1 месец е заразено с коронавирус, но тестът му се оказа отрицателен.

Няма данни да са правени от бързите тестове, които откриват антитела към вируса, съответно биха могли да хванат заразяване в по-ранен етап и образували се вече антитела.

Засега повечето данни са в насока, че коронавирусът щади най-малките, не е като грипната инфекция, която може да е много опасна в ранна възраст.