Още от най-ранните моменти на детството, мъжете са научени от техните родители, баби и дядовци да държат своите емоции и чувства под контрол и да избягват да ги дискутират и изразяват.

И доскоро изглеждаше, че всичко е нормално и не е имало проблем хората така да възпитават синовете си.

Доскоро случаите, в които мъже са били диагностицирани с депресия, са били само около една десета в сравнение със случаите на същото заболяване при жените.

Ново изследване обаче показва, че това, в което мъжете са наистина добри, е да крият чувствата си и то доста успешно. Според последните научни теории, депресията при мъжете винаги е била много по-често явление, отколкото се е мислело из обществото като цяло.

Депресията е опасно заболяване, което засяга хора от всички полове, възрасти, социални слоеве, без значение от доходи. Всяка година, най-малко 7% от мъжете в САЩ страдат от депресия.

Този процент отговаря на приблизително 6 милиона мъже или населението на един цял щат. Действителният брой обаче може да е дори много по-висок, тъй като диагностицирането на депресия при мъжете е много трудно и те не са особено склонни да търсят помощ от специалист.

Най-важните и основни фактори, които при повечето хора отключват депресия са няколко. На кратко, вие сте изложени на по-голям риск от депресия ако:

- сте страдали от депресия в миналото;
- ако имате близки членове на семейството с депресия;
- ако сте от хората с най-ниско ниво на доходи;

Депресията е също така доста по-често явление при хора, които имат други заболявания, като например:

- рак
- диабет
- сърдечно-съдови заболявания
- HIV/СПИН
- инсулт
Лечението на депресия понякога може да подобри цялостното състояние на пациенти страдащи тези заболявания.

Най-сериозната последица от депресия при мъжете е самоубийството. На мъжете се падат зашеметяващите 80% от самоубийствата в САЩ и въпреки че жените са по-склонни да извършат опит за самоубийство, при мъжете са четири пъти по-често постигат целта си и процента на смъртност от самоубийство многократно надхвърля този при жените.

Какво представлява така наречената "мъжка депресия"?

На първо място мъжете трябва да знаят, че депресията не е признак на слабост или на липса на мъжественост. Това не е заболяване типично за жените.

Депресията е проблем за милиони хора по света. Ако един мъж не лекува депресията си, тя може да се задълбочи и да донесе след себе си редица други здравословни проблеми, включително сърдечно съдови заболявания.

Разбира се, тук трябва да разграничаваме депресивните настроения от депресията. Тези настроения се случват на всеки човек, но постепенно преминават от само себе си.

Ако обаче неприятните симптоми се задържат без подобрение и чувството за безнадеждност не си отива, тогава трябва да потърсите помощ.

За съжаление, депресията при мъжете често може да остане пренебрегвана, тъй като за тях е много по-трудно да говорят за своите чувства.

Вместо това, мъжете са по-склонни да се фокусират върху физическите симптоми, които често съпътстват депресия, като болки в гърба, главоболие, нарушения на съня, или сексуални проблеми.

Това може да остави депресията да се задълбочи и да предизвика сериозни последствия. В действителност, мъжете страдащи от депресия са четири пъти застрашени от това да посегнат на живота си, отколкото жените.

За това е важно всеки човек да потърси помощ за депресията преди чувствата на отчаяние да станат твърде силни и да доведат до желание за самоубийство.

Трябва да говорите за това съвсем честно с приятел, любим човек или лекар и да споделите за това какво се случва в ума ви и в тялото ви. След правилно поставена диагноза, има много неща, които можете да направите за успешно лечение и управление на депресия.

Симптоми

Депресията при мъжете може да се изрази със същите симптоми както при жените, но може и да е напълно различна.

Някои мъже изживяват симптомите като прекалена предразположеност към рискови и застрашаващи живота преживявания, прекомерна консумация на алкохол, агресивно поведение и други.

Може да се каже, че депресията при мъжете е по-опасна от тази при жените именно поради по-малката вероятност да потърсят помощ, да говорят за чувствата си и поради склонноста да се опитат да ги маскират с друго поведение.

Най-отличителните белези при мъжете са, както казахме и преди това, физическата болка, агресията и рисковото поведение.

Разлики между депресията при мъжете и жените:

- жените обвиняват себе си; мъжете обвиняват другите;

- жените се чувстват тъжни, апатични и с ниска самооценка; мъжете се чувстват гневни и раздразнителни;

- жените се чувстват изплашени и тревожни; мъжете - предпазливи и в готовност на самозащита;

- жените в депресия избягват конфликти на всяка цена; мъжете в депресия често създават конфликти;

- жените може да се чувстват нервни и същевременно със забавени реакции; мъжете - неспокойни и постоянно нервно развълнувани;

- жените в депресия може да се чувстват дистанцирани и с трудност да поставят граници; мъжете могат да изпитат натрапчиво желание за контрол върху всичко;

- жените считат за лесно и отпускащо да говорят за проблемите си; мъжете считат, че е признак на слабост и това ги плаши;

- жените имат нужда от много храна, приятели и усещане за любов; мъжете търсят алкохол, телевизия, спорт и секс;

Какви са най-честите причинители на депресията при мъжете?

Огромна роля играе стреса на работното място, в училище или у дома;

- Брачни проблеми и проблеми в отношенията;

- Невъзможност за достигане на важни цели;

- Загубата или промяна на работата;

- Отиването на военна служба;

- Постоянни проблеми с пари;

- Здравни проблеми, като хронично заболяване, нараняване, увреждане;

- Наскоро отказване на цигарите;

- Смъртта на любим човек;

- Семейни отговорности като грижите за деца, съпруг, родители;

- Стареене;

- Пенсиониране;

- Загуба на независимост;

Депресията и еректилната дисфункция

Импотентността или еректилна дисфункция е не само резултат от депресия при мъжете, тя може също да бъде също и страничен ефект на много антидепресанти.

Мъжете с проблеми със сексуалната функция са почти два пъти по-застрашени от депресия заради проблема си. Самата депресия също увеличава риска от еректилна дисфункция.

Много мъже не са склонни да признаят за наличието на сексуални проблеми. Мислят, че това е отражение на тяхната мъжественост, а не здравословен проблем, причинен от депресия.

Лечение

Не се опитвайте да лекувате на депресията по своему.

Иска се кураж, за да се потърси помощ, но повечето хора с депресия се повлияват добре от лечението, като например промени в начина на живот, социална подкрепа, терапия с медикаменти или без, както и комбинация от различни начини.

Първата стъпка е да се консултирайте с вашия лекар. Бъдете отворени за това как се чувствате, както и за физическите симптоми, които изпитвате, така че вашият лекар или терапевт ще може да ви направи точна диагноза и да ви помогне по най-добрия възможен начин.