За всички, които никога не са получавали пристъп на паника, можем да кажем само, дано никога да не им се случва. Постоянният страх от последващи панически атаки, от задушаване от смърт, болката в гърдите, чувството за деперсонализация и ежедневния страх - всичко това бавно разрушава живота на засегнатия човек.

Той губи способността си да работи, да говори с хората и да функционира като личност пълноценно. Ако това е част от живота ви, по-долу сме посочили 10 начина за подобряване състоянието ви.

1. Билки

Много проучвания са доказали категорично, че лайка, жълт кантарион и валериан действат много благотворно на нервната система, намалявайки значително симптомите на безпокойство.

Тези билки са много силно ефективни при по-леките случаи на панически атаки, но при по-остри състояния ефектът би бил слаб. Чаят от лайка е много добър, тъй като действа успокояващо и човек бързо се унася, след като изпие чаша от него.

Ако приемате други медикаменти, по-добре първо попитайте вашия личен лекар дали няма проблем с приемането на билкови отвари, защото някои от тях биха могли да засилят или да намалят ефекта на някои видове лекарства.

2. Хранителни добавки

Учените са установили, че на тялото му е нужен магнезий за да може да се възстанови успешно след продължителен период на интензивен страх и безпокойство.

Магнезият помага на мозъка да се препрограмира и да изгради нови връзки, различни от тези, които автоматично реагират със създаването на паник атака.

И една идея - ако имате паник атаки, бихте могли да проверите с кръвен тест какво е нивото на магнезий в кръвта. Има вероятност да имате дефицит на веществото.

Друго вещество, което намалява тревожността с около 20%, са омега 3 мастните киселини. Ще я откриете в мазната риба или под формата на добавка в аптеката.

3. Подходяща диета

Паниката и тревожността винаги са считани за проблеми, които се зараждат в мозъка. Нови проучвания показват, обаче, че тези проблеми могат да възникнат не на друго място, а в червата.

Това е причината, поради която много хора страдат от синдрома на раздразнените черва и тревожност в същото време. Здравословният хранителен режим ще ви помогне да направите голям прогрес в тази посока.

Всички знаем какво е здравословна диета, така че без оправдания - ограничете захарта, мазното, месото и млечните продукти (без да ги изключвате от менюто си). Яжте повече плодове и зеленчуци, особено банани, защото те са много полезни за нервите.

4. Изключете храните - дразнители

Много хора споделят, че дадена храна ги кара да се чувстват зле, а най-често това е прекомерната консумация на кафе. Водете си хранителен дневник и така ще забележите коя храна как ви кара да се чувствате.

След време ще забележите закономерност между това какво сте яли и това как сте се чувствали. Понякога сериозните проблеми имат съвсем прости решения.

5. Релаксация

Масаж, йога, рейки, медитация - всички те са не само, че са много приятни за изпълнение, но са и много полезни. Ако имате възможността да получавате по един хубав масаж веднъж в седмицата , ще видите колко отпускащ ефект има.

Всяка една от тези практики увеличава вероятността да се почувствате добре, защото стимулират отделянето на серотонин и други “щастливи хормони”.

6. Упражнения, упражнения и още упражнения

Ежедневното практикуване на някакъв спорт има много силен ефект върху нервната система. Това ще припомни на тялото ви, че сте живи и ще го накара да се чувства добре.

7. Работата

В САЩ милиони хора страдат от тревожно разстройство, което се свързва с това, че не харесват работата си. Ако имате паник атаки помислете и за това дали не работите твърде много или дали не мразите работата си.В България не се води подобна статистика, но  работните места са много по-малко сигурни у нас, отколкото в САЩ.

Действително, времената са трудни и човек се страхува да загуби работата си, но само си представете какво би било да разрушите здравето и нервите си заради това, че мразите това, с което се занимавате.

Що за цена е това? Да, наистина напускането на една работа е затваряне на врата за д вас, но пък намирането на друга работа е шанс да подобрите живота си.

8. Не прекалявайте с Фейсбук

Ако го използвате за да откриете свои приятели да създадете контакти това е чудесно, но ако се превърне в основна форма на социален живот можете да си навлечете депресия, усещане за самота и други подобни емоции, защото в края на краищата това не е истински контакт между хора, а виртуален.

9. Дишане

Препоръчително е да научите повече за дихателните упражнения и как точно те се отразяват положително на здравето и на емоционалното ви състояние. Това може да бъде един изключителен начин да редуцирате стреса.

10. Когнитивни техники

Тук не става въпрос за техники свързани с посещение на терапевт, а просто с техники, които можете да практикувате у дома. В някои случаи те могат да ви помогнат да се отървете от паническите атаки напълно.

Първото нещо, което трябва да разберете е, че емоциите са като вълни. Те идват и си отиват, но не могат да оставят трайна следа върху вас.

Всяка емоция, дори и най-хубавата или най-ужасяващата, е само временна и това е нещото, което забравяте, когато получавате паническа атака.

Знаейки и запомняйки това, вие ще видите, че паническите атаките вече никога няма да са с онази интензивност и сила. Просто почакайте няколко минути и ще отминат.