На редовния брифинг в 17 часа председателят на Националния оперативен щаб обяви за 6 нови случая на заразени с коронавирус и съответно болни от COVID-19.

10 са новите случаи само за ден, предлагат най-строгите мерки

3 часа по-късно, на извънреден брифинг бе съобщено за нови 4 случая на коронавирусна болест и така общият брой на болните надхвърли 41 души. Това представлява нарастване с 30% спрямо общия брой, пробите, изследвани от референтните лаборатории за последните часове са точно 200. 

Председателят на оперативния щаб предложи въвеждането на още по-строги мерки и дори показа раздразнение от това, че днес са го питали дали ще продължат да работят фризьорските салони и павилионите за цигари.

Определи ситуацията като изключителна тежка, това е една пандемия, която може да погуби нашите родители, баби и дядовци за отрицателно време, затова ще предложи вземането на още по-строги мерки на Министерски съвет, който с Решението от 13 март има правомощия да въведе всякакви ограничения в правата на граждани.

Нацията трябва да бъде спасена, направи сравнение с Италия и Китай, където медицинските специалисти и сестри са изнемогвали да се справят с огромния брой заразени в короновирус в тежко състояние. Системата на здравеопазване няма да може да поеме огромния брой болни, ако не бъдат наложени строги мерки или те не се спазват, което ще доведе до значително увеличаване на смъртността. 

Тези негови думи най-вероятно са провокирани от факта, че днес, поради високите температури и приятното време много хора бяха навън - по паркове и детски площадки, въпреки призивите всички да си останат вкъщи и да не излизат, ако не се налага. Освен това презапасяването със стоки от първа необходимост продължи и днес с пълна сила, хипермаркетите бяха препълнени. 

Това бе последствие от решението за обявяването на извънредно положение, огласено в полунощ на 13-ти март.

Посочи само, че магазини за хранителни стоки няма да бъдат затваряни, както и аптеки, бензиностанции и офиси на застрахователни компании. Но здравният министър заяви пред медиите, че при струпване на много хора ще бъдат затваряни и супермаркети, тъй като има опасност да се разпространи бързо зараза и едновременно да се разболеят голям брой хора.

Строг пропускателен режим в големите магазини в Пловдивско 

От Областния кризисен щаб на Пловдив днес, дори взеха решение да задължат всички хипермаркети в Пловдивска област да наложат строг пропускателен режим. Няма да се допускат повече от 100 души да влизат в големите супермаркети, ще трябва да се осигурява дистанция от персонала и от охраната на чакащите на опашка не по-малко от 1,5 метра.

В строителните хипермаркети, които също са сред изключенията в заповедта на налагане на рестриктивни мерки, ще се допускат до не повече от 50 души едновременно. Очаква се до утре или по-късно тази вечер да бъде обявен и списък в кой магазин колко хора ще могат да бъдат едновременно. 

Въвеждането на най-тежките мерки, предполага забрана за пътувания както в страната, така и затваряне на границите. Възможно е да се въведат контролно-пропускателни пунктове по изходите на градовете, както и по жп и автогарите.

Най-тежката мярка, ако се ползва опита на Китай, е напълно да се преустанови достъпа до населените места, в които имат потвърдени случаи, но това би означавало да се забрани влизането и излизането от София. Към момента обаче това са само предложени, изчаква се в следващите часове да бъдат обявени и новите ограничения. 

Предвиждат ли се компенсации за пратените в неплатен отпуск служители

Министерският съвет трябва да предвиди и съответните финансови компенсации от страна на държавата на всички тези работещи, които бяха изпратени в принудителен отпуск със Заповед на здравния министър.

За момента от социалния министър, както и от вицепремиера, се чуват само как ще бъдат спирани социални помощи, ако бъде отказано поставяне под карантина и лечение.

И дума не се споменава как ще бъдат обезщетени хилядите работници по заведения, ресторанти, увеселителни паркове и т.н.

Трябва да се приеме незабавно закон, в рамките на извънредните, които се приемат скорострелно и който да предвижда компенсацията на най-малко 90% от осигурителния доход на всички тези, които са изпратени в принудителен и по всяка вероятност неплатен отпуск. Логично би било НОИ да изплаща компенсациите на работниците и служителите, които са в неплатен отпуск.

С изявлението си председателят на Националния оперативен щаб опитва да ни накара да бъдем отговорни като нация, тъй като вероятността у нас ситуацията да се утежни до толкова, че болниците да не могат да приемат повече нови болни, съвсем не е малка, затова трябва да сме отговорни като нация. 

Страхът от оставане без доходи е сред най-големите за българина и може да има унищожителен ефект върху здравето на много повече хора, отколкото тези реално ще се разболеят.