Изследвани за COVID-19 по два метода - конвенциален с гърлен секрет и с кръвен тест са всички членове на Националния оперативен щаб, включително и министър председателят. Пробите им са отрицателни.

Коронавирусът продължава да завзема, забраняват достъпа до страната

4 са във ВМА и 6 са потвърдени от реферетната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести.

Пробите са от лечебни заведения в столицата, няма пристигнала такава от Благоевград, това съобщи председателят на Националния оперативен щаб на зададен журналистически въпрос.

Към Заповедта за поставяне под задължителна карантина ще бъдат добавени Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария и още една държава.

Всички български граждани, които влизат по сухопътна, въздушна или морска граница от тези държави ще бъдат поставяни под задължителна карантина.

Досега се попълваше декларация при влизане от рискови държави, сега вече ще е предписание.

Съответното лице, завърнало се от държава, в които има много болни от коронавирус, ще поема задължение да спазва карантината.

Ще носи наказателна отговорност по чл. 355 от НК, ако не спази задължението, което е поел с предписанието.

Според последните изменения на Наказателния кодекс може да бъде осъден на до 5 години затвор и с глоба до 10 000 до 50 000 лв.

Мерките в извънредното положение се разясняват от министрите

На общ брифинг на министрите на икономиката, на енергетиката, на образованието и на туризма.

Стана ясно, че ще бъдат дадени допълнителни 10 дни гратисен период за плащането на сметки за електроенергия, така от 10 ще станат на 20, в които няма да се спира електричеството.

Не е ясно какво ще стане с плащането на лихвите, които да започват да текат от последната дата, на която трябва да бъдат платени сметките, и така дали няма да са за 20 дни.  

Нулева учебна година не се предвижда, тъй като над 60% от учебния материал вече е предаден. Онлайн ще се обучават близо 90% от учениците от днес до 29 март. Отменя се провеждането на предварителни изпити за студенти във всички университети.

С извънредното положение се определят мерките за безопасност на българските граждани. 50% от успеха на мерките зависи от правилното поведение на всички нас, това посочи здравния министър в изявление пред медиите.

Ако лице, което страда от заразно заболяване, откаже да бъде поставено под карантина, ще бъде глобено с 5000 лв. Това е съгласно нов текст в Закона за здравето, който влезе в сила на 14 март след обнародването в държавен вестник.

При изтичане на ТЕЛК Решение явяване до 2 месеца след извънредното положение

На хората с изтичащи Решения на ТЕЛК до края на срока на извънредно положение ще могат да се явяват пред органите на медицинската експертиза в 2-месечен срок след изтичане на извънредното положение.

Подготвят се изменения на редица закони в сферата на здравеопазване. На извънредно заседание на комисията по здравеопазването в 16 часа утре те ще бъдат представени от здравното министерство.

Предвиждат се облекчение на условията, при които държавата изпълнява своите правомощия.

Министърът препоръча правилно хранене с полезни храни, богати на витамини, които да помагат на организма да се справи с вирусното заболяване и да не се събираме на големи групи, в които вирусът може да се разпространи изключително лесно.

По-строгите мерки ще бъдат въведени, предложени от председателя на Националния оперативен щаб, ако се окаже, че настоящата заповед няма необходимия ефект и заболеваемостта продължава да расте.

Домашни проби с мобилни екипи крият определен риск от грешка, задължително се прави втори тест в референтните лаборатории, които са 5 в страната.

Промяна в закона за обществените поръчки бе обнародвана на 14 март, за да не се обявяват обществени поръчки за закупуване на маски и предпазни средства от лечебните заведения, както и на друга апаратура, която е необходима по спешност.

Получени са 170 000 маски, които днес са разпределени от здравния министър към съответните РЗИ, с тях ще бъдат снабдени и Гранична полиция, както и служителите на РЗИ, които са по граничните пунктове.

Българските фирми променят производството си така, че да произвеждат необходимите средства, здравният министър посочи, че до дни се очаква  поне болниците да бъдат осигурени с предпазни средства.

Зимният сезон в ски курорти приключи, хотелите затвориха

Затварят ски пистите във всички зимни курорти, след случая на 9-годишно дете от Англия, което се оказва заразено с коронавирус, пробата му е положителна, макар и да няма симптоми.

 Неговото семейство всички са поставени под карантина. Става въпрос за англичани, които имат апартамент на Банско и в момента те са под карантина в него и нямат право да го напускат до изтичането на 14-тия ден.

Лифтовете в Банско бяха спрени още в ранния следобед, а над 90% от хотелите в ски курорта вече са затворени.

Леглата, които са необходими за инфекциозните и спешните отделения са налице, няма проблем с леглата в момента.

Няма да се прави нова клинична пътека за COVID-19, разработва се специфичен механизъм, който да подпомогне финансирането на лечебните заведения в условията на тази извънредна ситуация.

Според министъра оставките в Белодробна болница в София ще бъдат оттеглени, тъй като ще бъде потърсен консенсус. Очаква се до няколко дни поне в болниците да бъде разрешен проблема с недостигащите предпазни средства.