Дейвид Ейгъс – легендарният лекар на Силиконовата долина. Неговият най-известен пациент е основателят на Ейпъл Стив Джобс, който почина преждевременно, тъй като не се вслушал в препоръките на медицинския специалист.

Лекарят, превърнал се в икона за собствениците на стартиращи компании и за инженери в Силиконовата долина, има своя собствена рецепта за дълъг и щастлив живот.

49-годишният лекар и привърженик на здравословния начин на живот Дейвид Ейгъс се е превърнал в най-високоплатения медицински специалист на Силиконовата долина.

Въпреки че неговият пациент №1, почина едва на 56 години, Ейгъс няма вина за това – той дълго се опитвал да убеди Стив Джобс да легне на операционната маса, за да избави тялото си от злокачественото образувание.Но дори и най-популярният лекар на Силиконовата долина не успял да убеди такъв капризен и безкомпромисен пациент.

Сега в съветите на Ейгъс се вслушват програмисти, поп звезди, политици и финансисти. Лекарят, сдобил се с репутацията на най-добрия специалист в областта на здравословния начин на живот в САЩ, има собствен набор от правила, които е препоръчително да следвате, ако желаете да изживеете един дълъг и без болести живот.

От екипа на Lechenie.bg подбрахме 10-те най-интересни, според нас, препоръки на главния wellness-гуру на нашето съвремие.

1. Необходимо е да рационализирате своите отношения с кофеина. На първо място, е нужно да си го набавяте само от натурални продукти – от кафе на зърна и чаени листа.

На второ място не трябва да пиете кафе или чай повече от 1-2 пъти дневно. Впрочем, пълният отказ от този стимулатор по-скоро вреди, отколкото да носи полза – кофеинът е отличен стимулатор за нервната система, който в неголеми дози е изключително полезен, уверява Ейгъс.

2. Усмихвайте се – сама по себе си усмивката, дори и безпричинната, предизвиква освобождаването на ендорфини и серотонин в мозъка – хормони, което са най-добрите „болкоуспокояващи“ при стрес.

3. Да вървят по дяволите многочасовите, изтощителни тренировки във фитнеса няколко пъти седмично. Гаранцията за добро здраве е всеки ден да давате на тялото си по 15 минути физическо натоварване, което да повиши пулса с около 50% от неговия обичаен ритъм.

Продължителното качване на стълби до най-горния етаж на офиса е много добра загрявка, особено сутрин. Ако вие не работите някъде на високо си създайте навика всеки ден по 15 минути да се натоварвате умерено. Това ще ви бъде повече от достатъчно.

4. Измервайте се – новите технологии ни дават отлични възможности да следим своя пулс, двигателната ни активност и кръвното ни налягане. Не следва да игнорираме и фитнес тракерите и пулсометрите, които обещават да ни накарат да се движим по-често.

5. Рибни дни – необходимо е за седмица да правите 3 хранения, включващи рибни ястия. За това, да помогнете на своето сърце и мозък, е по-добре да избирате червена риба – пъстърва и сьомга.

6. Изпивайте по чаша червено вино за вечеря – това е добра профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.

7. Никога не пропускайте закуска.

8. Поддържайте добра хигиена – това не е само миенето на ръцете, къпането и редовното почистване на зъбите. Обърнете внимание на своите постели – тя трябва да бъдат идеално чисти.

9. Кажете „не“ на високите токове, носете само удобни обувки, най-добрите, които можете да си позволите.

10. Не приемайте витаминни комплекси и хранителни добавки – в най-добрия случай те са безполезни.