За да спрат постоянните пререкания между Медицинския съвет и Оперативния щаб по отношение на бързите тестове, е взето решение да бъдат направени 1000, резултатите от които излизат след около 10 минути.

Бързи тестове за коронавирус правят на полицаи и на шофьори на линейки

Това ще е представителна извадка, на базата на която ще може да се направи проучване колко хора у нас имат антитела М и G към вируса, тоест вече са го прекарали, без да имат симптоми.

Направена е обща среща между представители на Медицинския съвет и Оперативния щаб и е достигнато до това решение.

Направено е дарение на 2000 теста, затова тези, които ще се използват, няма да се закупуват.

Полицаи, особено тези, които на са ГКПП, шофьори на линейки и от градския транспорт, е най-вероятно да се заразят, тъй като влизат в контакт с най-голям брой хора.

На базата на тази представителна извадка ще може да се разработи по-точен модел къде се намира България в епидемията от коронавирус – дали e в началото или в пика, или по-голямата част от хората вече имат изграден имунитет.

Периодично ще се тества тази група, за да може да се прецени как се натрупва имунитет с течение на времето.

И когато повечето от тях преболедуват и вече няма да могат да се разболеят, ще могат тези хора да се използват за съживяване на икономиката, посочи председателят на оперативния щаб.

Реално проследяване как се развива епидемията у нас

С подобен тип мониторинг ще може да се проследи как протича епидемията в България на базата на реални резултати.

Така с натрупване на имунитет ще има реални доказателства, на които може да се направи обосновка за частична отмяна на ограничителните мерки и възстановяване на икономиката на страната.

Европейски медицински съвет ще направи препоръки както за лечение, така и за тестване на COVID-19.

Масовото тестване никога не е било подходящ вариант,  каквото бе предложение бе направено. Още повече, че това ще изпрати много хора по лабораториите, от което няма никакъв смисъл.