Почивният 22 септември не се отрази особено много на броя на обработените от референтните лаборатории тестове и те останаха почти без промяна спрямо ден по-рано, работният понеделник, 21 септември.

PCR тестовете малко повече, а заразените намаляват

Новите заразени обаче намаляват значително – ако на 21 септември те бяха 151, то за празничния 22 септември намаляват на 109, което прави около 3% положителни PCR тестове.

Леко увеличение се наблюдава при постъпилите в болница, като нарастването е от 714 на 716. Възможно е в почивния ден да не бързат да изписват болни с COVID-19, макар че като изтече продължителността на болничния престой по клинична пътека хоспитализираният трябва да бъде изпратен на домашно лечение.

Излекуваните очаквано са малко в почивния 22 септември, тъй като от РЗИ не са изпращали заболели, на които е изтекла карантината на повторни PCR тестове.

Общият брой на PCR тестове не надхвърли 500 000 още вчера и най-вероятно това ще стане днес, като за достигнем по 80 000 PCR на 1 млн. души трябва да общият брой на направените тестове да наближи 560 000.

Защо разликата между излекувани и заразени се увеличава

Предвид спада на излекуваните се получи голяма разлика между нови заразени и преборили инфекцията, което доведе до значителен ръст на реално заболелите и вече надхвърлят 4600.

По области картината показва, че само областите София-град и Благоевград формират близо 50% от новите случаи на заразяване.

Установените нови в столицата на 30, а в област Благоевград са 25, в останалите области се касае за под 10 нови случая на заразяване.

Най-близо до двуцифрената стойност са област Бургас със 9 заразени, в Пловдив са 7, с по 6 са в областите Варна и Смолян.

Случаите на летален изход са 2 за изминалото денонощие, което показва, че може би ефектът от бума на заразените през юли вече започна да отминава и затова може да се очаква спад на починалите на дневна база през следващите седмици.