Всеки знае какво е това физическа болка? Но много забравят за емоционалната болка, която причинява не по-малко страдания. И за да помогнем на човек да се справи с нея, трябва да умеем да го подкрепяме правилно? Как да го направим?

Емоционалната болка възниква не само заедно с физическата. Когато в работата ни навика началника, когато най-добрият приятел не може да дойде на рождения ни ден, когато се разпори любимото палто, когато дете легне с температура. Такива ситуации са безброй, и най-разнообразни, и повечето хора в опит да подкрепят близките си, допускат сериозни грешки.

Как да подкрепим емоционално мъж и жена

Неефективни способи да подкрепим ближния

Опитваме да разберем причините

Тук и сега се опитваме да изясним как е станало така, че нашият близък се е закачил и си е скъсал палтото. Може би просто не е гледал къде върви? Този начин не работи, защото човек, на който сега му е тревожно, тежко, няма нужда някой да му припомня за нещо, което се е случило. Просто се чувства зле.

Подценяваме емоционалната болка

Този метод не е ефективен, тъй като в момента на острото преживяване човек не е в състояние да оцени мащаба на проблема и да се вземе в ръце. Вместо това чувства, че неговата болка се игнорира.

Опитваме да обвиним потърпевшия

Вариантите са много. Например, кармата му е лоша, затова палтото се е скъсало. Или: „Сама си виновна, че си се забавила и си излязла късно от дома, бързала си и затова е станало така”.

Ако на човек, на който и без това му е тежко, стоварим и без това товарът на вината, на него ще му стане още по-тежко.

Ефективни способи за емоционална подкрепа

Първоначално трябва да се отбележи, че мъж и жена трябва да се подкрепят по различен начин.

Алгоритъм на оказване на първа емоционална помощ на мъжа

Мъжете са по-обрани откъм емоции. Основните причини за това са две:

  • В мъжкия организъм се образува по-малко окситоцин и кортизол – хормон на привързаността и на тревожността, но много повече хормон на яростта – тестостерон и адреналин. Затова за мъжете е по-трудно да проявяват съчувствие и да са нежни, те са по-склонни да проявяват агресия.
  • На момченцата още от малки им внушават, че мъжете не плачат. В мъжкия свят сълзите се смятат за слабост, както и всякакви други проявления на емоции. Това не означава, че мъжете не чувстват нищо, но те са склонни да потискат емоциите. Затова и за жена е трудно да подкрепи мъж. Той няма да плаче и да каже какво му е. Пред любимата жена той иска да изглежда силен и пред нея най-много се безпокои да покаже своята слабост.

Подкрепяйки се един друг, мъжете често мълчат, проявявайки разбиране. Нищо не казват, нищо не искат.

Търпеливо очакват, когато приятелят съумее да каже нещо. А когато го направи, може да се получи и задушен разговор.

Също така приятелите могат да дадат съвет, но само когато бъдат помолени за това.

Следните стъпки могат да са ефективни за оказване на първа емоционална помощ на мъжете:

  1. Създаване на атмосфера на внимание, топлота, откритост, но не бива да се говори и да се пита нищо. Просто да се изчака, докато той сам поиска да говори.
  2. Изслушване, без прекъсване и без докосвания. Всякакви прегръдки, погалвания по време на разговора, мъжът ще възприеме като проявление на съжаление, а за него това е унизително.
  3. Когато той се доизкаже, е добре да помислим да му дадем кратък, но точен съвет. Полезно е да припомним предишните му постижения, да му напомним, че е преодолял сериозни трудности. Това ще му помогне да върне вярата в себе си, а едновременно с това ще му покажете, че не го смятат за слаб, а вярват в него.

Алгоритъм за оказване на емоционална помощ на жена

Стъпките са следните:

  • Седнете или приклекнете до нея;
  • Прегърнете я, вземете ръката ѝ, погалете я по главата;
  • Кажете ѝ, че ще бъдете с нея, и няма да я изоставите, никъде няма да ходите;
  • Изслушайте всичко, което жената иска да ви каже, без да я прекъсвате.

Ако мъжът обича своята жена, ако не му е безразлична нейната болка, ще ѝ позволи да се изговори, да изрази своите емоции чрез сълзи.