Намаляването на калориите е най-добрият начин на отслабване, заявяват специалисти пред списание „Health“.

За да отслабвате с половин килограм на седмица, е необходимо да изгаряте по 500 калории всеки ден. Затова опитайте с 25 начина, с които ще изгорите тези калории и ще се сдобиете с мечтаната фигура бързо и лесно.

Забравете за ядките

Особено ако те са в голяма чиния. В колкото по-голяма чиния сервирате, толкова повече ще ядете, казват изследователите  от университета в Корнел.  Ядките съдържат полезни за сърцето вещества, но са богати на калории.

Една шепа печени ядки съдържа 175 калории. Ако не можете да спазвате това правило, консумирайте шам фъстъци - две шепи съдържат само 159 калории.

Не яжте пред телевизора

Ако се храните, докато гледате телевизия, ще изядете до 288 калории повече, според изследване, проведено в университета на Масачузетс. Вместо това се хранете на масата си, без да се разсейвате с нищо, след като гледате телевизия, отидете на разходка, така ще се отървете от 527 калории.

Не използвайте дресинги за салатите

Въпреки, че салатата е много полезна, всички екстри, с които я заливате може да я направят по-калорична, дори и от лазанята. Забравете за настърганото сирене, карамелизираните ядки, бекона, авокадото, сушените плодове и крутоните, които ще добавят много калории в здравословното меню.

Спестете 500 или повече калории, добавяйки ароматни, но по-ниско калорични зеленчуци като печени чушки, лук или гъби.

Хранете се в по-малки чинии

Разменете големите чинии и прибори с по-малки, по този начин ще се храните 20-25% по-малко и ще си спестите 500 калории. Според учените, този метод ще намали и чувството за тежест след преяждане.

Ограничете десерта

Вместо десерт си направете кафе, което може да съдържа най-много 670 калории, като се добави разбита сметана, пълномаслено мляко или сироп. Опитайте се да пиете еспресо, което съдържа само 30 калории, като по-този начин си спестявате 640 калории.

Сервирайте и седнете

Семейният стил на хранене, при което огромно количество храна е наредено на масата, кара хората да си вземат от всичко по няколко пъти, затова предварително подгответе храната и я поставете на масата, като останалата част оставите в кухнята.

Коктейли

Сиропите, сладките плодови сокове и кремообразни допълнения превръщат напитките в течни десерти, като един коктейл може да съдържа над 800 калории.

Яжте по-малко тестени изделия

Една чаша макаронени изделия съдържа 220 калории. Но приготвени на вечеря в ресторант, могат да достигнат 480% повече калории, според проучване на университета в Ню Йорк.

Намалете броя на гостите си за вечеря

Изследване на Брайън Уансинк, автор на “Mindless Eating”, храненето с повече от седем гости, може да ви накара да консумирате до 96% повече храна. Все едно сте удвоили вечерята си.

Оставете малко храна в чинията си

Според експерта по отслабване Джеймс О. Хил, ако оставяте 25% от храната си в чинията на всяко хранене, ще спестите 500 калории дневно, при положение, че консумирате около 2000 калории всеки ден.

Поръчайте си десерт от детските менюта

За да избегнете поглъщане на голямо количество калории, си поръчайте десерт от детското меню, където калориите са доста по-малко.