Постоянно се опитваме да узнаем за себе си нещо ново и по всякакъв начин да се самоусъвършенстваме, но ние малко знаем за това как е устроен и как работи нашият главен инструмент за опознаване на света. Но всяка секунда в този уникален механизъм протичат хиляди невероятни процеси.

1. Пръстите на човека са толкова чувствителни, че ако те биха били с размерите на Земята, той би могъл да почувства разликата между къща и кола.

2. Човешкото тяло съдържа 96 560 километра кръвоносни съдове. Това би достигнало за „увиване“ на планетата два пъти.

3. Очите на човека са толкова чувствителни, че ако Земята беше плоска, вие бихте могли да забележите горяща свещ на разстояние от 30 километра.

4. Когато вие почервенеете, лигавицата на вашия стомах също придобива червен цвят.

5. Човешкият мозък може да чете по 1000 думи в минута.

6. Вътре във вашия пъп има хиляди бактерии, които образуват екосистема с размери на цяла тропическа гора.

7. Когато човек е влюбен, в неговия мозъ се синтезира и освобождава същият коктейл от невромедиатори и хормони, който се получава при прием на амфетамини. Това води до учестено сърцебиене, загуба на апетит и сън, а също и силно вълнение.

8. Вие бихте могли да видите ултравиолетовите лъчи, ако тя не бяха филтрирани от лещата. Някои хора преминали през операция по отстраняване на лещата са в състояние да виждат ултравиолетовите лъчи.

9. Човекът в зряла възраст се състои от 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 – 7 октилиона атома. За сравнение в нашата галактика има „само“ около 300 млрд. звезди.

10. Нашите мускули всъщност са много по-силни, отколкото ни се струва. Тази сила е обикновено ограничена, за да не може човек да увреди мускулните си тъкани и сухожилия.

Ограниченията могат да бъдат премахнати с помощта на адреналина – именно под негово въздействие хората са способни да вдигат камъни и дори автомобили.

11. Хората сме най-добрите бегачи на дълги разстояния на планетата. По-добри от всички четириноги животни. Всъщност, преди хиляди години ние сме били в състояние да гоним добитъка, докато той не е умирал от изтощение.

12. За 30 минути човешкото тяло формира топлина достатъчна, за да заври 4 литра вода.

13. По нашето тяло има толкова косми, колкото и при шимпанзето. Повечето от тях са безполезни и са толкова тънки, чеса на практика невидими.

14. Атомите, от които се състои нашия организъм днес са същите тези, които са се образували по време на Големия взрив преди 13.7 милиарда години.

15. Човешките кости са толкова здрави, колкото и най-здравата скала – гранитът. Парченце кост с размер на кибритена кутия може да издържи до 9 тона тегло.

16. Ако човешкият мозък беше компютър, той би могъл да изпълнява по 38 хиляди операции в секунда. Най-мощният компютър в света към момента BlueGene може да изпълнява само 0.002% от тях.

17. Очните мускули за фокусиране се движат по 100 хиляди пъти дневно. За да могат да бъдат тренирани мускулите на вашите крака, вие ежедневно трябва да изминавате по 80 километра дневно.

18. На всеки нов килограм мазнини или мускули вашето тяло формира 10 километра нови кръвоносни съдове.

19. 50% от човешкото ДНК съвпада с това на банана.

20. Самотата може да причини и физически болки. Така че ако искате да избягвате физическите болки имат силен стимул да се стремите да общувате с други хора.