1. Стресът

Човешкото тяло не реагира добре на стрес. Емоционалният стрес е в състояние да засегни физическите функции, включително сексуалното желание и представяне.

Първата стъпка е да откриете какво причинява стреса. И докато самопомощта е много ефективна при някои хора, то при други е необходима помощ от професионалист.

2. Партньорът

Сексът е като тангото - изисква се наличието на двама души. Между партньорите трябва да има усещане за свързаност и това е важно и за двамата, но особено за жената. Липсата на подкрепа, доверие и близост, както и наличието на критицизъм, могат да се отразят пагубно на сексуалния живот.

Ако отношенията са твърде обтегнати и партньорите не могат да ги решат сами, консултацията с терапевт почти винаги дава много добри резултати.

3. Алкохолът

Алкохолът не е решение на нито един проблем. Докато алкохолът сваля задръжките, той също намалява либидото и сексуалното представяне.

Вашият партньор в повечето случаи няма да реагира добре ако му кажете, че пие твърде много. Алкохолът е вид наркотик и в повечето случаи е нужна помощ за да се откаже.

4. Сънят

Както с всяка друга физическа дейност, сънят е изключително важен за добрия секс. Липсата на сън, лошият сън или недоспиването убиват сексуалното желание.

Сънната апнея е един от основните причинители за пониженото либидо. Ако вие или вашият партньор имате проблеми със съня и това се отразява на сексуалния ви живот, в никакъв случай не се притеснявайте да потърсите консултация със специалист.

5. Родителството

Да бъдеш родител е едно от най-трудните неща и това е 24 часово занимание, което изсмуква силите на всеки човек. Наличието на бебе или на малко дете в къщи кара родителите да забравят за себе си и за собствените си желания.

Това е лошо за вас и за връзката с партньора ви. Ако и вие имате този проблем не се колебайте да наемете бавачка за да гледа децата и да си организирате една палава среща с вашата половинка.

6. Лекарства

Някои лекарства силно намаляват либидото. Някои от тях са лекарствата за високо кръвно налягане, антидепресантите, болкоуспокояващите, противозачатъчните, хапчетата за химиотерапия и много други. Ако имате този проблем трябва да попитате своя доктор дали има лекарство-алтернатива на това, което приемате, защото много често това е решение на проблема.

7. Фигурата

Много хора имат понижено желание за секс заради ниска самооценка. Те считат, че тялото им не е секси и предпочитат да го скрият. Ако се почувствате по-секси, ще видите, че това ще се отрази добре и на сексуалния ви живот. А в това отношение е много важно да се получи подкрепа от партньора.

8. Затлъстяването

Затлъстяването засяга около ⅓ от хората в западните страни. Хората с наднормено тегло изпитват по-малка наслада от сексуалния контакт, а също имат и понижено самочувствие. Това как се чувствате в тялото си е до голяма степен решаващо при насладата от сексуалния контакт.

9. Проблеми с ерекцията

Това не само, че създава трудности при сексуалните контакти, но и оказва изключително неблагоприятен ефект върху самочувствието на мъжа. Има много начини за лечение на сексуална дисфункция, така че ако имате този проблем не се срамувайте да потърсите помощ.

10. Нисък тестостерон

Ниският тестостерон е една от причините за понижентото либидо, но това рядко е единствената причина. Ако имате понижен тестостерон е много вероятно вашият лекар да провери и за други причини за липсата на сексуално желание.

11. Депресия

Депресията кара човек да изгуби удоволствие от всички радости в ежедневния живот и сексът е едно от тях. Ако и вие имате този проблем е препоръчително да се консултирате с терапевт. Може да се наложи дори да ви бъдат предписани някои медикаменти. Напълно е възможно пониженото желание за секс да е един от симптомите на съществуваща депресия.

12. Менопауза

По време на менопауза се стига до големи хормонални промени в организма на жената. Това много често причинява изсъхване на лигавицата на влагалището и болезненост при сексуален контакт.

Съществуват методи на лечение на това неприятно усещане и вие ще можете отново да водите пълноценен сексуален живот и след това.

13. Липса на близост

Ако чувствате липса на близост и прекалена рутина можете да изненадате партньора си с нещо приятно. Например покана за романтична вечеря за дамите или еротичен масаж за мъжете. Това е добро решение за разбиване на рутината и за създаване на повече близост между партньорите.