Какво представлява сънната апнея?

Сънната апнея е често срещано състояние, характеризиращо се с периодично намаляване или периодично спиране на дишането по време на сън.

Два са основни типа сънна апнея: обструктивна сънна апнея (ОСА) и централна сънна апнея(ЦСА) . Смесената сънна апнея е комбинация от двата типа сънна апнея.

Апнеята се определя като спиране или почти спиране на дишането в продължение на 10 секунди или повече, което води до намаляване на въздушния поток до около ¼ от нормалните нива. Ако намаляването не е толкова тежко, състоянието се означава като хипопнея.

Основният механизъм на апнеята се различава при различните видове. Обикновено мозъка изпраща сигнал на дихателните мускули да се разширят, за да навлезе въздух в белите дробове.

При централната сънна апнея, мозъкът не успява да изпрати този сигнал по подходящ начин, което води до нарушено и нерегулирано дишане.

При обструктивната сънна апнея мозъкът изпраща сигнала към мускулите навреме, за да започне дишането, но се оказва, че дихателните пътища са запушени.

Така въздушният поток към белите дробове по време насън намалява. Сънната апнея рядко се среща при деца и по-често се среща при мъжете, отколкото при жените.

Какви са симптомите на сънна апнея?

Една от най-разпознаваемите и често срещани симптоми на сънната апнея е умората и сънливостта през деня.

Хората, които страдат от това разстройство, имат чувство на непрестанна умора, въпреки че спят в продължение на дълъг период от време.

Това се дължи на прекъсването на дишането, което причинява нарушение на нормалния цикъл на съня, като предотвратява достигането на дълбоки фази на сън, които са важни за възстановяването на организма.

Безсънието също е чест проблем при сънната апнея. Въпреки че може да звучи парадоксално, хората с това състояние могат да имат затруднения в заспиването и да се будят често през нощта, поради прекъсванията в дишането.

Този непрекъснат дисбаланс в съня има дългосрочен ефект върху здравето и може да доведе до други сериозни проблеми като депресия и тревожност.

Освен това, хората, страдащи от сънна апнея, могат да изпитват затруднения с концентрацията и паметта.

По време на деня могат да имат забавено реагиране , което може да засегне тяхната производителност на работното място или да представлява риск за безопасността им, ако са водачи на автомобил или работят с опасни инструменти.

Тревожността и раздразнителността също са често срещани при сънната апнея.

Хората с това разстройство могат да се сблъскат с променливо настроение, лесно да се ядосват или да се чувстват депресирани.

Тези симптоми са свързани със стреса и натрупването на физическа и емоционална изтощеност.

Главоболието също е сред неблагоприятните последици от сънната апнея.

Хората, които страдат от този проблем, често се сблъскват с хронични главоболия, които могат да бъдат трудни за контролиране с обикновени болкоуспокояващи препарати.

Затрудненията при изпълнение на служебните задължения също са чест проблем при хората със сънна апнея.

Както вече споменахме, липсата на качествен сън може да доведе до намалена продуктивност и възможни опасности на работното място.

Една от основните причини за сънната апнея е блокиране на дихателните пътища, което може да се дължи на различни фактори, като например излишно тегло, наследствени предразположения, проблеми с носната косина или устния небце.

Какви са причините за болестта?

Причините зависят от това дали апнеята е обструктивна или централна. Централна сънна апнея може да бъде разделена на две групи – първична сънна апнея,без друга причина или вторична – следствие на друго състояние. Най-често срещаните причини за централна сънна апнея са:

 • Инсулт;
 • Сърдечна недостатъчност;
 • Някои лекарства;
 • Вродени аномалии;
 • Висока надморска височина.

При обструктивната сънна апнея дихателните мускули предизвикват дишане, но въздухът не може премине и да достигне до белите дробове. Някои от най-често срещаните причини за компрометиране на въздушния поток са:

 • Изкривена носна преграда;
 • Назална конгестия;
 • Стесняване на дихателните пътища;
 • Уголемени сливици;
 • Слаби мускули на фаринкса;
 • Нараняване на гласните струни;
 • Травма, която е довела до стесняване на дихателните пътища;
 • Позициониране на езика в задната част на гърлото.

Какви усложнения може да предизвика сънната апнея?

Сънната апнея може да наруши съня ви, да се чувствате сънливи през деня или да започнете да страдате от безсъние.

Ако не се лекува сънната апнея може да допринесе и за други заболявания като високо кръвно налягане, застойна сърдечна недостатъчност, белодробна хипертония, сърдечно-съдови заболявания, инсулт или дори до смърт.

Лечение на сънна апнея

Важна част от лечението на сънна апнея е промяната в начина на живот и придържането към определено поведение.

Повечето хора облекчават сънната апнея и имат по-малко пристъпи, ако спят в определена поза. Най-често спането по гръб е причина за повечето прояви на сънна апнея.

Следователно позиционирането на тялото на една страна при сън е лесен начин за подобряване на съня.

Друг начин за облекчаване на сънната апнея е поддържането на добра хигиена на съня, като се избягва хранене или физически упражнения преди сън.

Трябва да се избягва прекомерен прием на алкохол, тютюнопушене. Също така при обструктивна сънна апнея е много важно да се спазва предписания режим на лечение на заболяването причинител.

Как да се предпазим от сънна апнея?

 • Ако сте с наднормено тегло е добре да се опитате да го нормализирате, понеже то се сочи като основният рисков фактор за сънна апнея при повечето проведени изследвания.
 • Ако сте пушач, е препоръчително да спрете тютюнопушенето.
 • Редовната физическа активност и добрата хигиена съня са също сред мерките, които могат предприети за намаляване на риска от развитие на сънна апнея.