Какво е спонтанен аборт?

Спонтанен аборт е спонтанна загуба на плода от зачеването до двайстата седмица от бременността. Ако бременността е продължила повече от 20 седмици, терминът вече не е спонтанен аборт, а е раждане на мъртво дете.

Въпреки това, терминът аборт се използва не само за спонтанна загуба на плода, но и за умишлено предизвикано прекъсване на бременността по желание на майката.

Повечето спонтанни аборти се случват в първия триместър на бременността, между 7-мата и 12-тата седмица на бременността.

Колко често се случва абортът?

Абортът е много често явление. Между 10 и 20% от доказаните чрез тест или изследване случаи на бременност завършват с аборт. Въпреки това, специалистите предупреждават, че процентът е много по-висок.

Според повечето лекари, приблизително 50% от бременностите завършват с аборт, но това се случва в твърде ранен етап на бременността и майката дори не осъзнава това. В много случаи, оплодената яйцеклетка дори все още не е успяла да се имплантира.

Какво причинява аборт?

В повечето случаи абортът се случва защото плодът има някакво генетично увреждане, което би му попречило да оцелее и да се развие нормално.

Обикновено това увреждане на плода няма общо с генетични проблеми при майката. Други причини за аборт могат да са диабет при майката или заболяване на щитовидната жлеза, както и някои вирусни инфекции, които са достигнали до плацентата.

Какви са рисковите фактори?

Като цяло, рискови фактори за спонтанен аборт включват следното:
По-напреднала възраст на майката
Пушенето на цигари (>10 цигари на ден)
Умерена до висока консумация на алкохол
Травма на матката
Излагане на лъчения
Предишна спонтанен аборт
Крайности в теглото на майката
Анатомични аномалии на матката
Употреба на наркотици

Какъв е рискът?

Обикновено рискът при жените да им се случи спонтанен аборт се изчислява на по-малко от 20%, но ако са имали и предишни случаи, особено повече от един, процентът нараства на около 43%.

Какви са видовете спонтанен аборт?

Спонтанният аборт понякога се наричат със специфични наименования, за да се отрази вида и особеностите на аборта.

- Опасност от аборт: една жена може да изпита вагинално кървене или други признаци на аборт, но да не е настъпил спонтанен аборт;

- Непълен аборт: установява се изхвърляне единствено на плода или на плацентата от матката;

- Пълен аборт: всички части на тъканта от бременността са изхвърлени;

- Пропуснат аборт: плодът не се развива, така че това не е жизнеспособна бременност, но плацентната тъкан е все още в матката;

- Септичен аборт: спонтанен аборт, в който има инфекция на плода и бременността;

Какви са признаците и симптомите на спонтанен аборт?

Вагинално кръвотечение и болка в таза са някои от отличителните симптоми на спонтанния аборт. Всяко вагинално кървене по време на бременност трябва да бъде изследвано и да се уточни неговия произход, въпреки че не всички случаи на кървене са в резултат от спонтанен аборт.

Кървене в първия триместър на бременността е възможно и не е задължително да означава спонтанен аборт.

Болката има тенденция да бъде под формата на спазми и може да идва и да си отива или пък да я има постоянно. Понякога се наблюдава изхвърляне на плода или плацентата тъкан. Може да се появи белезникав и покрити с кръв материал.

Кръвни съсиреци могат също да присъстват в вагиналното кървене. Степента на кървене не е задължително да отговаря на тежестта на състоянието. Състояние с едно и също кървене може да варира от леко до тежко.

Как се диагностицира спонтанен аборт?

Ако една жена има симптоми на спонтанен аборт обикновено се извършва ултразвуковото изследване. Ултразвукът може да определи дали с бременността всичко е наред ако тоновете на плода са налице.

Ултразвуковото изследване може също така да разкрие дали бременността е извънматочна (дали плодът се намира извън матката, обикновено в маточните тръби), което може да предизвика сходни симптоми и признаци както при спонтанен аборт.

Други тестове, които могат да бъдат извършени, включват кръвни тестове за хормоните, броя на кръвните клетки за да се определи степента на загуба на кръв или дали е налице инфекция, преглед на таза и други.

Типа на кръвта на майката също ще бъде проверена в случай на спонтанен аборт. Жените с Rh-отрицателен могат да получат инжекция Rho-D имуноглобулин (RhoGam), за да се предотвратят проблеми при бъдещи бременности.

Какво се случва след спонтанен аборт?

Не се прилага специфичен начин на лечение , който могат да е възможно да спре вече започнал спонтанен аборт, въпреки че жените, които са изложени на риск, могат да бъде посъветвани да почиват на легло, да се въздържат от сексуална активност и да ограничат всички дейности, докато всички предупредителни знаци отминат.

Ако спонтанният аборт вече се е случил, не е възможно да се направи нищо. В повечето случаи, ако няма силна болка и спазми или тежка загуба на кръв, не се налага лечение. Понякога след аборт е нужно да се извърши кратка процедура за да се отстранят останалите от прекъснатата бременност материали.

Както бе споменато по-горе, жени, които са с Rh-отрицателен получават доза от Rho-D имуноглобулин за да се предотвратят усложнения в бъдещи бременности.

Ако спонтанният аборт се дължи на инфекция, може да се наложи антибиотично лечение.

Абортът е често срещано явление. За двойки, които са имали повече от два спонтанни аборта, могат да бъдат препоръчани диагностични изследвания за откриване на генетични, хормонални или анатомични проблеми.

Някои лекари препоръчват изследвания на двойката след втори спонтанен аборт, особено ако жената е над 35-годишна възраст.

Каква е перспективата за бъдещи бременности след аборт?

Повечето жени, които преживяват спонтанен аборт, в бъдеще имат успешна бременност. Вероятността от спонтанен аборт в бъдеща бременност се увеличава с броя на спонтанните аборти, които жената е имала.

Като цяло, рискът от втори спонтанен аборт при жени, които са имали един спонтанен аборт, е средно около 15% (варира от 10 до 20%). Рискът нараства при жени, които са имали два спонтанни аборта.

Повечето жени ще имат отново менструален цикъл в рамките на 4 до 6 седмици след аборт. Вашият лекар може да ви посъветва кога можете да започнете да опитвате да заченете отново.

Въпреки че е възможно да забременеят отново след като менструацията се е върнала, някои лекари съветват жените да почакат по-дълго, например още един менструален цикъл или повече, за да се осигури достатъчно време за физическото и емоционалното възстановяване на бъдещата майка.

Може ли спонтанен аборт да бъде предотвратен?

Няма доказателства, че почивка на легло може да помогне за предотвратяване на спонтанен аборт, но жените, които имат вагинално кървене по време на бременността, често биват съветвани да си почиват повече и да ограничат сексуална активност докато изчезнат потенциални признаци на аборт.

Възможно е някои рискови фактори за спонтанен аборт да бъдат сведени до минимум чрез поддържането на нормално тегло и като се избягва употребата на алкохол, наркотици или тютюневи изделия.

Изследване за всички полово-предавани инфекции също може да намали риска от спонтанен аборт. Избягването на някои спортове, например конна езда или ски, може да намали риска от травма на матката.

В повечето случаи, обаче, причината за спонтанен аборт е извън контрола на жената.