Сънят не е от нещата, върху които имате власт в живота си. Колкото и да го желаете. Когато приемете, че сънят е извън вашия контрол, ще губите по-малко време да се притеснявате за него. Просто спазвайте няколко прости правила, които ще ви помогнат да спите по-добре.

1. Определете си време за лягане

Можете да настроите аларма, за да ставате навреме всяка сутрин, но точността във времето за лягане също е много важна. Макар и да не се налага да настройвате алармата и вечер, изберете час, в който да си лягате и се придържайте към него, включително в събота и неделя. Вашето тяло се нуждае рутина.

2. Вземете вана или топъл душ

Сънчо идва, когато температурата на тялото пада. Ако преди лягане вземете горещ душ или топла вана, а после си легнете, телесната ви температура ще падне, което ще ви помогне да заспите по-бързо.

3. Затъмнете стаята

Дори и най-малкото количество светлина може да наруши дрямката ви. Това означава, че трябва освен лампата, да изключите телевизора, компютъра, дори светлината в коридора.

4. Заглушете шума

Поставянето на вашия айпод на режим Shuffle не е най-добрата идея за заглушите хъркането на партньора си. Вместо това, купете си машина за звуци - те могат да са морски вълни, река, жабешко крякане, песен на птички. Така ще спрете неприятния шум от заобикалящия ви свят.

5. Спете на студено

Студът е най-добрият приятел на здравословния сън. Намалете климатика или парното, завийте се с повече одеяла и не само, че ще спестите от сметката за отопление, но и тялото ви ще се отпусне и ще спите спокойно.

6. Яжте лека храна за вечеря

Тежкото ядене или пиене преди лягане ще натовари стомаха ви и ще ви кара често да ставате до тоалетната. Една вечеря около два часа преди лягане може да ви помогне да спите по-дълбоко.

7. Не пушете и не пийте алкохол

Няма да ви навреди понякога да пийнете вечер, но нека чашата вино с цигара не се превръща в навик преди лягане. Алкохолът и никотинът са стимуланти, които могат не само да ви държат с широко отворени очи, но и прекъсват спокойния сън през нощта.

8. Добрата възглавница

Възглавницата е като спортен сутиен - това е най-важното "оборудване" за вашия дълбок сън. Уверете се, че вашите възглавници са поддържащи, удобни и подходящи за позата, в която спите. Възглавниците за хората, които спят по корем и тези, които предпочитат да спят в ембрионална поза, не са едни и същи.

9. Изведете от спалнята домашните животни

Домашните любимци нощем обичат да се гушкат и галят във вас, но макар това да е очарователно, не е най-добрият приятел на съня ви. Освен това през нощта те могат да се събудят и да събудят и вас.

10. Убийте болката

Дори да ви мъчи незначителна болка, тя може да ви държи будни през цялата нощ. Направете необходимото, за да облекчите състоянието си, независимо дали ще използвате Ибупрофен, или ще посетите лекарския кабинет.

11. Избягвайте кофеина

Може да не сте в състояние да започнете деня без сутрешното си кафе лате, но спазвайте правилото устните ви да не докосват кофеин след залез слънце.

12. Просто дишайте

Спрете да мислите върху списъка от неотложни задачи, спрете да се тревожите и се концентрирайте върху дишането си. Дълбоки, или плитки, звукът от вашите вдишвания и издишвания може да бъде приспивна песен и да ви унесе в дрямка.

13. Пазете спокойствие

Ако не можете да заспите, не изпадайте в паника - така сънят съвсем ще избяга от вас. Успокойте се - какво от това, ако имате една безсънна нощ? Това не е краят на света. Мислейки: "Страхотно, не мога да спя. Утре ще бъда съвсем безполезен", вие правите сигурно пророчество. Отпуснете се и проблемът ще отшуми от самосебе си.

14. Сънят не се компенсира

Няма такова нещо, като отспиване на пропуснатото за сън време. Просто се придължайте към обичайния си режим. Не мислете, че ако легнете рано, или спите до късно, ще компенсирате една безсънна нощ. По този начин вие обърквате организма си, защото му изпращате смесени послания. Пазете графика на обичайния си сън и не правете драма от това, ако някоя вечер си легнете късно или пък преживеете една безсънна нощ.