Очаквано в понеделник бе отчетен значителен ръст на новите заразени с коронавирусна инфекция и от 44 в неделния ден те нарастват до 151 и така прехвърлят прага от общо 19 000 за период от над 6 месеца епидемия у нас.

Излекуваните почти колкото новите заразени

Излекуваните също са съвсем близо като стойност до новите заразени и са 147, а случаите на летален изход са 4, като общият им брой достига 765.

Хоспитализираните намаляват до 714, продължава да се наблюдава спад и при приетите в интензивни отделения, като според обновените данни те са 33.

Направените PCR тестове вече наближават ключовият праг от 500 000 и най-вероятно в сряда или в четвъртък ще бъде надмината и тази стойност, тъй като в почивният 22 септември надали ще работят повечето референтни лаборатории и затова тестовете ще са малко, както най-вероятно и новите заразени.

Без промяна на реално заболелите спрямо ден по-рано

Активните случаи като брой остават без промяна, но все още продължават да са над 4500, като е възможно при бум на излекуваните да намалеят.

Много далеч са обаче от стойностите, които бяха достигнати в началото на юни, тогава реално заболелите бяха под 1000, а болниците, които лекуват COVID-19 бяха се изпразнили и дори надеждите бяха за пълно затихване на епидемията.

Общият брой на излекуваните продължава да върви нагоре и към момента е надминат прага от 13 700.

Картината по области остава почти без промяна, като най-много са новите заразени в София-град, но на второ място вече не е Благоевград, а област Пловдив, където новите са 17.

На 3-то място изненадващо се нарежда област Бургас, където сезонът вече почти приключи, но може това да е в резултат на случайно колебание.

На 4-то място е област Стара Загора, където установените нови случаи на заразяване са 14, което не е толкова обичайно, тъй като за повече от 6 месеца епидемия в областта общо установените случаи са 614, а в съседната Пловдивска област са над 1600 установените.

С еднакъв брой заразени са две области Благоевград, където доскоро по брой заболелите за ден надминаваха и тези в София-град, и Варна с по 13 нови случая на заразяване.

Млада лекарка загина на място след катастрофа с мотор

В медиите в първия ден на новата седмица се разпространи една много неприятна вест за смъртта на млад лекар, която не е свързана с епидемията от COVID-19 у нас.

Връзката е може би само с това, че младата лекарка, която е починала при нещастен случай с мотор до село в близост до Малко Търново, е работела в Центъра за спешна медицинска помощ в град Варна.

Завършила е съвсем скоро МУ Варна, през 2019 г., след което е започнала работа в ЦСМП в морската столица и по всяка вероятност се е сблъсквала лице в лице със заболели от COVID-19.

Младата лекарка се удря с пистовия си мотор в предпазно съоръжение при навлизане в остър завой на пътното платно на международен път Е87, който в България е от Дуранкулак до Малко Търново, като се посочва, че е карала с превишена скорост.

Не се съобщава за други участници в катастрофата, за зла беда младата лекарка, която е едва на 26 години пътува с мотора си за София, където е планирала да се присъедини към шествие, което призовава за повече толерантност на пътя и в памет на загубилите живота си в пътно-транспортни произшествия.

На година у нас по няколко стотин души стават жертви на ПТП някои умират на място, както в случая, а бройката надхвърля 1000, когато бъдат включени и онези, които загиват вследствие на усложненията на катастрофите в рамките на година след тях.

Ако трябва да направим съпоставка, починалите вследствие на усложненията на COVID-19 може и да са по-малко, отколкото тези, които при които се е стигнало до летален изход на пътя.