Информационната система в неделния ден отчете малко над 1200 PCR теста, като от тях 44 са положителни, или около 3-4%, стойност не най-ниска от последните седмици, но все пак е в границите на нормата.

Обезпокоителни показатели сред обновените данни за COVID-19

По-обезпокоителен е фактът, че жертвите след спад в съботния ден, в неделния ден надхвърлят 10% от установените случаи на заразяване.

На 20 септември стана ясно, че сред жертвите на COVID-19 е и лекар, който е шеф на реанимацията в общинската болница в Гоце Делчев, като тревожната новина потресе цялата страна.

Лекарят, на който се е крепяла медицинската помощ на болните от COVID-19 в Благоевградско, е бил почти денонощно до пациентите в специално създаденото отделение, което е пълно още от месец юни.

Малко по-късно стана ясно и, че съпругата на починалия лекар е с COVID-19, но се лекува у дома.

Развилите се усложнения при медика от Гоце Делчев, който е поел почти изцяло грижите за болните от коронавирусна инфекция, са се оказали несъвместими с живота.

Хоспитализираните намаляват, а жертвите все още са много

Общият брой на жертвите достига 761, а приетите в болница намаляват до 718.

При прехвърлените в интензивните отделения също се наблюдава спад, като при летния пик те не се увеличиха до над 100, макар и заразените да нараснаха значително.

Излекуваните за изминалото денонощие са двойно по-малко от новите заразени, затова и реално заболелите продължават да надхвърлят прага от 4500.

Общият брой на преборилите инфекцията нараства до 13580, а потвърдените случаи на заразяване са 18 863 или не е изключено още днес или утре те да надминат прага от 19 000.

През изминалото денонощие във всички области заразените са по-малко от 10, като 9 са в София-град, по 8 са в Благоевград и в Монтана, 5 са в Смолян и 4 в Пловдив.

Най-вероятно тези ниски стойности по области се дължат не на спад на заболеваемостта, а по-малкото тестове, които са направени в неделния ден.

При медицинския персонал общият брой на установените случаи достига 1053.