Значителен спад се отчита при новите заразени с COVID-19 според данните от информационната система, от близо 300 ден по-рано, днес те са под 200.

Близо 10% са положителните PCR тестове от общия брой

Това е обаче на фона на значителен спад на направените PCR тестове. В съботния ден референтните лаборатории са обработили малко над 2000 проби, което е с над 50% по-малко спрямо ден по-рано. От близо 5000 направени тестове в петък, в събота спадът е значителен.

Реално процентното съотношение на положителните проби в съботния ден се увеличава до близо 10%. При 2003 обработени проби положителните са 196, което е над 9,5%.

Увеличават се значително активните случаи, излекуваните са сравнително малко, макар и да би трябвало да са доста повече, предвид отчетените пикове от последните 2 седмици.

За вчера са отписани само 48 като излекувани от COVID-19, едва около 30% от новите заразени.

Общият брой на активните случаи значително превишава този преборилите се с инфекцията, това показва отчетливо разрастване на епидемията у нас, което е повод останалите държави, където реално заболелите към текущия момент намаляват да налага ограничения за пътуващи от България.

Съвсем леко намаление се наблюдава при приетите в болница, но въпреки това те остават на най-високите нива от началото на епидемията у нас. При предишния пик така и не стигнаха до 400, а в събота са 605.

Хоспитализираните намаляват, при тежките леко нарастване

За съжаление, съботният ден не се е разминал и без жертви, като те са 2 и общият им брой достига до 299.

Увеличават, но съвсем леко, само 1 случай е разликата, хоспитализираните, които са на интензивна терапия – от 33 на 34.

В страната епидемиологичната картина търпи някои промени, област София-град остава с най-много нови – 55, но на следващо място вече не е нито Пловдив, нито дори и Варна, а Благоевград с 28.

Към момента няма информация дали там има формирано локално огнище или не се установява връзка между отделните случаи.

Област Благоевград е една от най-големите по площ у нас, и макар немалка част от нея да е заета от части от Рило-Родопския масив и Осоговско-Беласишката планинска редица, това е предпоставка за дифузно разпространение на инфекциозните заболявания.

На следващо място е област Бургас – най-голямата по територия област у нас, но повече от половината от населението е съсредоточено в областния център, макар и сега, поради туристическия сезон е доста повече, отколкото се води в административните регистри по настоящ адрес.

Пътуванията към област Бургас създават предпоставки за заразяване, като информационната система отчита 19 нови заразени в Бургаско, което не е рекорд, но може би и там вече е налице дифузно разпространение.

6 области са без нито един нов заразен на 18 юли

Нови 15 заразени са регистрирани и в област Велико Търново, където общият брой на потвърдените се увеличава до 184, сравнително малко при 590 в Пловдивско от началото на епидемията. Много по-малко са потвърдените и от Кюстендил, където населението е наполовина от това на област Велико Търново. В Кюстендилския край общо установените са 401, а новите са 5.

Областите Варна и Пловдив в събота са с еднакъв брой нови с коронавирус, по 14.

През лятото населението на морската столица се увеличава значително, като при някои по-силни туристически сезони, то достига, според неофициални данни, до близо 1 млн.

Повишената гъстота, повечето хора в града, са предпоставка за по-бързо разпространение на вируса, най-голяма опасност крият приходящите.

Едни туристи идват от различни области, а и от държави, други си отиват, смесват се потоците, и това е предпоставка за разрастване на заразените.

За щастие, сега нещо подобно не се наблюдава във Варненския край, може би защото и туристите са по-малко тази година, а и са по-малко чуждестранните такива.

Софийска област също е с 14 нови заразени, а останалите са с 5 и по-малко установени с коронавирус за деня.

В 6 области от обработените в събота проби нито един нов случай на заразяване, което може да се дължи и на по-малкото хора, които са тествани.

7 са новите случаи на коронавирус сред медицинския персонал – 2-ма са лекарите, 4 медицински сестри и един случай от категорията друг медицински персонал.