На редовния брифинг на оперативния щаб тази сутрин бяха обявени 42 нови случая на заразяване с коронавирус.

София остава епицентър на коронавирусната епидемия у нас

В 17 часа от здравно министерство съобщиха за още 21 нови заразени, най-много са заболелите днес в Стара Загора – 5 и 3 в област Хасково.

Предстои обработването на още проби в референтните лаборатории, които са 18. Не се обявява информация колко са направените PCR тестове към момента.

Нарастват хоспитализираните до близо 250, в интензивно отделение са 34, което предполага интубирани и в тежко състояние.

От оперативния щаб са съобщили, че към 17 часа в София с COVID-19 са близо 500, в Пловдив са с повече от 10 пъти по-малко – 37, след това са в област Стара Загора – 31 и Бургас – 28.

Епидемиологичната обстановка в страната може да се характеризира като спокойна, тъй като близо 2/3 от заболелите са в София.

Сравнително висока е заболеваемостта в област Смолян, общо 29 са по-последни данни.

Съпътстващи заболявания при летален изход от COVID-19 у нас

Случаите на летален изход се увеличават и вече са 41, но в повечето случаи се касае за COVID-19 на фона на доста съпътстващи заболявания.

Смъртността остава сравнително ниска, по-малко от 5% от общия брой на заболелите или приблизително, колкото е в Германия, където по последни данни е около 4,60%.

В съобщението на здравното министерство се посочва, че днес в МБАЛ – Велико Търново се е стигнало до летален изход на фона на коронавирусна инфекция при 74-годишна жена, която е била с редица хронични заболявания – хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, белодробна хипертония, както и със сърдечна недостатъчност.

Преобладават заразените с COVID-19 мъже – 458 и 388 са потвърдените случаи на жени.

Колективният имунитет е все още илюзия – под 10% с антитела

Увеличава се и броя на тестваните с бързи тестове за антитела до 2200, като все още е твърде рано да се говори за колективен имунитет. При по-малко от 10% се откриват антитела срещу новия коронавирус.

Въпреки снощният брифинг, на който бе обявено затварянето на столицата, и обявените над 40 нови заразени от обработените проби от 16 април, днес сутринта бе отчетен спад на новите заболели от 48 на 42.

Броят на излекуваните също се увеличава бързо и вече са 141, активните случаи в страната след приспадане на починалите 41, са 664, но се увеличават, което показва разрастване на епидемията.

От съобщението на здравното министерство не става ясно дали днес има нови изписани и с два отрицателни теста, това най-вероятно ще бъде обявено на сутрешния брифинг.

Рязко нарастват заразените медици с коронавирус

Обезпокоителна е тенденцията за увеличаване на броя на заразените с коронавирус медицински лица и от началото на епидемията техният брой е 60, като само за вчерашния ден – 16 април, са потвърдени 12, от които 60% или 7 са от УМБАЛСМ Пирогов и 5 от МБАЛ Видин.

Според оперативния щаб процентното съотношение на заразените медици у нас е приблизително толкова, колкото и в цяла Европа, само в Италия са доста повече – над 10 000 бяха преди повече от 2 седмици.

След снощното затваряне на столицата със заповед на здравния министър избухна скандал в социалните мрежи, тъй като само бе съобщено за издаването ѝ и влизането и в сила от 0 часа на 17 април, но така и не се появи в сайта на здравното министерство.  

Когато става въпрос за толкова сериозна мярка, все пак би било редно да се осигури незабавното ѝ обявяване поне на интернет страницата на институцията.

Още при въвеждането на противоепидемичните мерки се повдигна въпроса дали не е нарушение, че тези заповеди, които налагат толкова сериозни ограничения, включително и засягащи конституционни права, да не трябва да се обнародват в Държавен вестник.

Текстът на заповедта беше публикуван едва след 9 часа на 17 април, часове, след като въз основа на нея се забраняваше влизането и излизането от столицата.