При норма влагалищните кръвотечения са менструация. Но има още 10 причини за такива течения, и е възможно те да не съвпадат с месечния цикъл, а понякога е възможно да не са свързани изобщо с него.

Цветът на менструалното течение може да е аленочервен, светлокафяв или розов. Защо по средата на цикъла започват менструални течения?

Кога това е норма и може ли да е отклонение

1.Овулационно кръвотечение

По време на овулация яйцеклетката излиза от яйчника, това е известно на повечето от нас от часовете по биология в училище. За да излезе, буквално трябва да се провре между тъканите.

Женската полова клетка не просто навлиза в маточната тръба, а трябва да се спука узрелият фоликул.

Това може да предизвика овулационно кръвотечение, макар и най-често да не се забелязва, тъй като кръвта е много малко и изглежда като кафяви или розови линии в слузестия вагинален секрет.

Това е нормално, ако е около средата на менструалния цикъл и след 13-15 дни започва менструация, или се потвърждава бременност след зачеване.

2.Инфекции

Лекото вагинално кръвотечение може да е напълно нормално, но също и да е признак, че нещо не е наред. Възможно е да е сигнал за гъбична инфекция или такава, която се предава по полов път, заради развиващо се вагинално кръвотечение.

Това продължително раздразнение може да се съпровожда с болезнено уриниране, течения с различен цвят, а също и с кръвотечение или червено на цвят течение.

Ако забележите поява на маточни секрети с червен цвят след полов акт, това може да е свързано с инфекция, която предизвиква възпаление на тъканите на маточната шийка.

Възпалението означава, че в тази област постъпва голямо количество кръв. Когато пенисът влезе в съприкосновение с маточната шийка, е възможно кървенето да е заради микротравми.

3.Противозачатъчни

Промяната на начина на контрацепция може да влияе на нивата на прогестерон, и това е още една причина за червено зацапване.

Веднага щом хормоналната система свикне с новата контрацепция, червеното зацапване трябва да се преустанови, тялото се адаптира към препарата.

Такива зацапващи секрети са характерни за първите 2-3 месеца прием на орални противозачатъчни или при смяна на препарата.

Ако те продължат по-дълго, това е повод с лекар да се обсъди ситуацията, и може да се подбере друго противозачатъчно.

4.Стрес

Напрегната работна седмица, нестабилност по света, а също качване или сваляне на няколко килограма могат да нарушат хормоналните нива доста силно и да предизвикат маточно кръвотечение.

Стресът е причина за промяна на менструация и овулация. На фона на разнопосочните новини за коронавируса и последствията от него всички се тревожим.

Ако не планирате бременност скоро, предпазването е особено важно сега, тъй като вероятността за зачеване е значителна, дори и в най-безопасните дни.

5.Щитовидни разстройства

Нарушената функция на щитовидната жлеза е още една причина, която нарушава менструалния цикъл. Ако жлезата отделя повече или по-малко хормони, отколкото трябва, то цикълът става нередовен и кървенето е извън менструацията.

Синдромът на поликистозните яйчници е още една причина, свързана с хормоналния фон и предизвикваща менструално кървене.

Лечение се провежда с помощта на сваляне на килограми и регулиращи хормоните препарати.

6.Лекарства

Някои лекарства за щитовидната жлеза е възможно да предизвикат менструално кървене, както и някои видове хормонални препарати, освен противозачатъчните.

Съчетанието на някои антибиотици и на орални противозачатъчни намалява противозачатъчния ефект.

7.Ендометриоза

Една от възможните причини е хиперплазия на ендометриума, предраково състояние, което води до това, че маточната лигавица става твърде дебела. Освен това лигавицата се удебелява, възможно е кървене преди менструация.

Хиперплазията на ендометриума понякога се лекува с прогестин – с помощта на таблетки, инжекции, крем или с хормонална вътрематочна спирала.

8.Разкъсване на киста на яйчника

Кистите в яйчниците са съвсем нерядко явление. Някои от тях се резорбират от само себе си, други могат да растат и да се пукат.

Причините, поради които се образуват кисти на яйчниците съвсем не са ясни. До разкъсване най-често водят активните спортни занятия или интимност по време на овулация и колебания в хормоните.

Разкъсването на киста на яйчника най-често се съпровожда не само с кръвотечение, но със силна болка, влошаване на състоянието – до пълна загуба на съзнание. Ако това се случи, трябва да се потърси спешна медицинска помощ.