Прекарваме в затворени помещения 90% от времето си, а с въвеждането на мерките за карантина и дистанционна работа – понякога и 100%.

На пръв поглед изглежда, че освен неудобства това е ефективен способ за избягване на заразяване и на въздействие на токсични вещества. Но не – по данни от изследвания, въздухът в помещенията още преди 20 години е бил средно с 2-5 пъти по-мръсен, отколкото на улицата, а в някои градове и с 100 пъти.

В пика на разпространение на вируси и простудни заболявания днес е особено важно в жилищните помещения, които от март 2020 г. се превърнаха и в офиси, да има чист въздух без примеси, бактерии и вируси.

Проведохме малко проучване – защо въздухът в помещенията е по-мръсен, отколкото навън, какво дишаме и как да се справим със замърсяването вкъщи?

Въздухът на улицата или у дома – къде е с по-лошо качество

В затворено помещение, особено при студено време, концентрацията на различни вещества във въздуха се повишава. В комфортни условия активно се размножават бактерии и микроорганизми, с частици влага и прах се пренасят вируси. Откъде се появяват те?

  • По данни на проекта 360 Dust Analysis, около 65% от домашната прах и вредните примеси – това е, което с въздуха прониква отвън, натрупва се в жилищните помещения, размножава се по повърхности, шкафове, в кухнята и в санитарните възли.
  • Останалите 33% внасяме сами – с частиците мъртва кожа и дишането, с дрехите, фекалните бактерии – те се откриват по 96% от обувките, вредните вещества, които се формират при готвене, използване на почистващи средства, от строителните материали.

Според резултатите от изследване, публикувано в рецензирано медицинско издание, ниското качество на въздуха на работното място е причина за смъртта на 800 000 души всяка година.

По света пък ежегодно около 6,5 млн. души умират преждевременно, заради замърсяване на въздуха.

Свикнали сме да обвиняваме за това екологичните условия. Но в домовете и в офисите, в училищата и в клиниките въздухът е средно с 5 пъти по-мръсен и 10 пъти по-токсичен.

Тази ситуация доведе до поява на термина синдром на голямата сграда, когато заради различните примеси във въздуха, човек се чувства по-зле у дома, отколкото навън.

Кой живее още у дома, освен семейството

Затворените помещения са населени с множество микроорганизми. И ако вируси без източник – болен човек или животно, загиват достатъчно бързо, то за бактериите и гъбичките има всички условия за размножаване и някак влияят на човека.

Това те правят достатъчно бързо – в червата на бебето, което е само на 3 месеца, бактериалната общност става много сходна с тази, която населява домашния прах. А антипирени, които се използват за химическа обработка на дрехи и на мебели, се откриват, дори при новородени – в организма те попадат в тялото на майката при дишане.

Въздухът вътре в помещенията може да е доста по-мръсен, отколкото навън. Именно в помещенията хората прекарват голяма част от времето си.

В застоялия въздух има немалко микроорганизми, включително и потенциално опасни. От кожата във въздуха се разпространяват стафилококи и стрептококи, при дишане, кашлица, разговори и кашлица се отделят провокатори на пневмония, грип, туберкулоза, грип, други остри вирусни инфекции, включително и COVID-19, като не говорим за многобройните детски инфекции.

Към допълнителните проблеми в помещенията се плесенните гъбички, чиито спори предизвикват развитие и обостряне на бронхиална астма и други болести на дихателните пътища – бронхобелодробна аспергилоза, алергичен ринит.

Подобна реакция могат да предизвикат също частиците кожа на домашните животни и акарите.

Какво замърсява въздуха у дома – основни източници

Какви източници на замърсяване има в помещенията

Прах

Прахът се натрупва постоянно – 1/3 от него произвеждаме сами – от частиците коса и кожа, влакната на тъканите, останалото прониква през отдушниците и през отворите. В него обитават бактерии, а още по-добре се размножават акарите – за оптимална жизнена дейност им е необходима температура на въздуха от около 21 градуса и влажност около 70%.

Самите акари не са особено опасни за човека, а продуктите от жизнената дейност са доста алергенни, като невинаги алергията се открива веднага. Възможно е да се изразява с хронични заболявания на носоглътката, дихателните органи, с главоболие, умора.

Токсични вещества от улицата

Остатъчните вещества от изгорелите газове на моторните средства и от заводите проникват през отворените и дори затворените прозорци.

В изгорелите газове се съдържат въглероден оксид, серен диоксид, съединения на олово, опасни за дихателната, нервната и имунната системи. Особено пагубно е това за децата – те дишат с по-голяма честота, и употребяват повече въздух – и повече токсини заедно с него.

Третично пушене

Пушенето в затворено помещение е вредно не само за този, който пуши, но и за околните. За вредата от пасивното или вторично пушене знаем, но има и третично – когато смолите се натрупват в помещението и се отделят от мебелите, покритията на стените и пода.

Помага основният ремонт и мокрото почистване, но трябва да е много редовно. Само след 3 денонощия компонентите на третичния дим отново се появяват във въздуха. И те не само повишават риска от развитие на рак на белите дробове, но и предизвикват увреждания на ДНК.

Строителни материали

Строителните материали от пресована дървесина, лепило и смоли отделят формалдехиди и феноли отнасящи се към канцерогенните съединения. Такива материали се използват най-често в мебелите. Допълнителни източници на канцерогени могат да се открият в ламината, линолеума, отпадъчните материали.

Средства за почистване

В условията на пандемия от коронавирусна инфекция особено нарасна търсенето и използването на агресивни средства на битовата химия – както за домове, така и за офисни помещения, магазини, публични местна – хлорни съединения, фосфати, повърхностно-активни вещества.

Триклозанът, който присъства в състава на антибактериалните средства, е свързан с повишено ниво на антибиотикорезистентни организми.

Почистването и обеззаразяването може да се извършва с няколко прибора в съчетание с проветряване и редовно основно почистване. Но има и по-добро решение, например, поточните пречиствали на въздуха.

През тези системи за пречистване на въздуха навлизащият въздушен поток от улицата преминава през 6-степенна система на филтрация, УВ лъчи и йонизация за обезвреждане на вируси, като се отстраняват токсини, примеси и миризми.

Подгряването на въздушния поток и управление на посоката му позволява избягване на течения, дори и навън да е много студено.

Въздушна тревога – признаци на опасен въздух

Присъствието на вредни вещества често не се забелязва – в помещенията рядко се усеща тази неприятна миризма, както навън. Но токсичните примеси у дома предизвикват физически симптоми, които е трудно да не се забележат – главоболие, нарушения на съня, пристъпи на гадене, лющене кожата, неприятен вкус след събуждане, дразнене на очите и прочие, до дихателни нарушения и сърцебиене.

Домашните болести често не се свързват с дома – повечето от нас и сега смятат, че причина за сезонните простуди е студеният въздух навън.

Същевременно е доказано, че повече от 95% от острите респираторни заболявания са с вирусен произход. И най-лесно вирусите се разпространяват в затворено помещение, където при студено и влажно време прекарваме най-много време.

Влияе и липсата на постоянен приток на свеж въздух, а климатиците не са спасение, повечето затоплят и смесват въздуха, който е у дома.

По данни на различни научни публикации в помещенията с недостатъчна вентилация се натрупват минимум два пъти повече бактерии, отколкото на открито.

Как да изчистим въздуха у дома

Дори със синдрома на голямата сграда можем да се борим, като подобрим атмосферата у дома. Важно е да знаем как да го направим.

  • Източници на постоянно замърсяване – мебел, остатъчни материали от некачествени компоненти, е по-добре да бъдат заменени.
  • Ако сградата се намира в близост до оживени пътища, производства, са необходими мощни филтри за почистване на вентилацията, чрез която въздухът навлиза. Също така може да се разреши проблемът с полинозата – алергията към прашеца, когато няма възможност да се проветрява в сезона на цъфтежите, който вече започна, но тепърва предстои неговият пик.

И помещението с най-мръсен въздух може да стане с чист като в планината с уредите за пречистване на въздуха, те го изчистват и обеззаразяват на 99,9%. Помещението от 25 квадратни метра се изчиства само за 15 минути.

Борбата с вирусите е необходима не само, когато някой у дома боледува. Тези неканени гости присъстват постоянно. Средствата за дезинфекция могат да влошат ситуацията – към бактериите се развива устойчивост, а на мястото на тези, които загиват, идват гъбички.

За пречистване на въздуха от микробите и вирусите са необходими средства за пречистване с обеззаразяване – УВ-лампи, системи за йонизации.

Срещу алергените, които постъпват отвън или вече са у дома, например, от почистващите средства или от домашните любимци, помагат приборите с HEPA-филтри.

При замърсяване на въздуха с гъбички и плесени е необходимо да почистваме не само местата за размножаване на плесените, но и да понижим влажността, а също и да се направи вентилация, за да навлиза свеж въздух отвън.

Повечето от съвременните уреди за пречистване на въздуха са снабдени с филтри с най-висок клас и задържат от 95 до 99% от частиците с размер от 0,3 микрометра, които могат да се видят само под електронен микроскоп.

Филтрите с активен въглен поглъщат не само миризмите, но и формалдехидите, продуктите от работата на двигателите, компонентите от третичен цигарен дим.

Затворената УВ-лампа е безвредна за очите и осигурява стерилизация на въздуха, като се отстраняват вирусите и бактериите, инфекциозни микроорганизми.

Домашните растения не само радват окото. Те също отделят кислород, поглъщат въглероден диоксид, а също според данни от NASA отстраняват формалдехиди, бензол, трихлоретилен.

Най-ефективните са драцена, хризантема, спатифилум и бръшлян.

За поддържане на чистотата и здравето на обитателите на даден дом помагат техническите новости. Важно е в системите да има не само функции за безопасно обеззаразяване, но и генератори на кислород – въглеродният диоксид се натрупва в близост до пода и трудно се отстранява, дори и при отворен прозорец.

Генераторите на студена плазма са най-съвременното поколение йонизатори на въздуха. Те не само повишават нивата на кислород. Благодарение на генерацията на водородни йони, се образуват водни молекули, които при разпръскване като микрокапки извършват прочистване на въздуха, като свързват вируси, бактерии, спори, прашец и прочие примеси.

Съвременните системи за пречистване на въздуха осигуряват оптимален въздушен обмен, като доставят добре пречистен, обеззаразен и наситен с кислород въздух отвън и едновременно обработват старият въздух в помещението, което е особено важно сега, когато към обичайните остри вирусни инфекции се добавя и коронавирусът.

При избор на прибор трябва да обръщаме внимание на количеството филтрати, системи за обеззаразяване, да е безшумен, да е издръжлив на износване, а също и да е производителен.

Размерът на помещението е необходимо да се умножи по 3 – толкова въздух системата трябва да прекарва за пълноценно очистване при циркулация.

Постоянното използване на дезинфектанти у дома може да влоши състава на микрофлората на въздуха. На мястото на бактериите често идват гъбичките, природата не търпи празно, които заради особености на структурата си по-дълго могат да противодействат на обеззаразяващите средства.

Също е възможно да възникне проблем с устойчивостта на микроорганизмите към препаратите, което впоследствие затруднява лечението.

Проветряването може да разреши проблема само частично. При студено време постоянният приток на чист въздух от отворен прозорец невинаги е комфортен.

В периода на цъфтене наличието на полиноза проветряването може да доведе до обостряне, поради проникване на алергени.

Ако домът ни е разположен в близост до натоварена улица или булевард, въздухът, който влиза от отворения прозорец съвсем не е безопасен.

Оптимален вариант при неблагоприятни условия, особено в период на висок риск от заразяване са респираторни вируси и бактерии, е филтрацията и обеззаразяването на въздуха, както постъпващ от улицата, така и циркулиращ вътре в помещението.

За справянето с тази задача могат съвременните уреди за пречистване на въздуха.