След значителния ръст на новите заразени през предходното денонощие и светкавична реакция на премиера, който свика Оперативния щаб, 25 септември се характеризира със спад на новите заразени.

Намалението не е толкова значително – от 290 спадат на 255, но това става на фона на ръст на PCR тестовете, които преминават прага от 5000, за разлика от 24 септември, когато бяха малко над 4800.

Приетите в болница се увеличава значително

Нарастването при хоспитализираните е значително обаче – от 744 до 782 или близо 40 са приети в болница и това е разлика между хоспитализирани и изписани. Възможно е приетите в болница да са доста повече.

През последните дни реално заболелите се покачват, тъй като броят на излекуваните не може да настигне този на новите заразени, а смъртността намалява.

За изминалото денонощие починалите у нас са 4, а общият им брой достига 789 или съвсем скоро не е изключено да бъде преминат прага от 800. Според прогнозите на един от членовете на Оперативния щаб Николай Витанов има немалка вероятност до декември случаите на летален изход с натрупване да надхвърлят 1000.

Излекуваните за изминалото денонощие са 119 и техният общ брой достига 14 132.

Най-много в София-град и отново в Благоевград

Ситуацията по области показва известни промени, София-град остава с най-много установени случаи на заразяване, но са по-малко, отколкото ден по-рано. Общият брой с натрупване на потвърдените с COVID-19 в столицата достига 5215.

На следващо място е област Благоевград, но с доста по-малко, отколкото денонощие по-рано, когато новите случаи бяха близо 60, съвсем малко по-малко в сравнение със столицата.

На 3-то място по нови заразени е област Бургас, където новите случаи са 24. Не е известно на какво се дължи този ръст в крайбрежната област.

Стара Загора е с 23 нови заразени, най-вероятно се касае за дифузно разпространение на инфекцията.

След Стара Загора по брой нови заразени изненадващо се появява област Габрово, където макар и първият случай на заразяване да бе там досега оставаше встрани от пандемията.

Веднага след Габрово е област Ямбол, където новите заразени са 13, следвани от Пловдив, областта днес е със сравнително малък брой на установените нови случаи на заразяване.

С по 11 нови заразени са 3 области – Варна, Монтана и Смолян, а с 10 е област Търговище. Останалите области, в които са установени нови случаи на заразяване се касае за под 10.

При медицинския персонал общият брой на установените случаи на заразяване достига 1111, като новите с COVID-19 са 16 или нарастване от 1095 общо ден по-рано до 1111.

5-ма лекари са заразени за изминалото денонощие, ръстът от 383 до 388, 6 медицински сестри, 1 санитар и 4-ма от категорията друг медицински персонал.

България е след Гърция по нови заразени в Европа

По брой нови заразени за изминалото денонощие България е на 23 място в Европа, като за изненада Гърция ни изпреварва, където новите случаи са 286.

Рекордьор на Стари континент за 25 септември е Франция, където новите заразени са над 15 000, дори и в Руската федерация новите случаи са наполовина по-малко.

Най-много са случаите на летален изход отново във Франция, броят им е 150 само за денонощие. Челната тройка нови заразени се допълва от Обединеното кралство, което е след Русия с над 6800 нови случая на COVID-19.

Съседна Румъния е с над 1000 заразени, но от наша страна не се предвижда налагане на ограничения за румънски граждани. Починалите в северната ни съседка са 42 за денонощие.

Австрия е на 15-то място по нови случаи на заразяване за изминалото денонощие, като установените са близо 700. Общият брой на починалите остава почти колкото този у нас, дори и по-малък.

Особеното е в това, че населението на Австрия е доста по-голямо от това на България. Австрийците са над 9 млн., докато българите вече сме под 7 млн.

Последно над този праг сме били към 31 декември 2018 г. и след това спадът продължава надолу, с по няколко десетки хиляди на година.