Израелски учени от Университета на Тел Авив предполага, че носителите на 2 известни мутации на гена, кодиращ белтъка алфа-1-антитрипсин, са изложени на висок риск от тежко протичане на COVID-19.

Кой ген може да ни прави неуязвими пред COVID-19

Белтъкът алфа-1-антитрипсин – A1AT, предпазва тъканите на белите дробове от увреждания при тежки инфекции на дихателните пътища.

Установено е, че недостигът на този белтък е свързан с увреждане на тъканите на белите дробове при други заболявания.

Учените анализирали данните от 67 страни, разположени на всички континенти. Оказва се, че в много страни има изразена зависимост между разпространението на 2 мутации на гена, кодиращ A1AT /мутации PiZ и PiS/, и показателите на смъртността от COVID-19.

Какво да се направи при генетична предразположеност към тежък COVID-19

Така, например, в Белгия 17 от 1000 души са носители на мутацията PiZ – най-разпространена от тези двете, а нивото на смъртността от COVID-19 е 860 смъртни случаи на 1 млн. души.

В Испания също 17 от 1000 души имат същата мутация, и ниво на смъртност – 640 на милион. В САЩ 15 от 1000 са носители на мутацията, и 590 от всеки 1 млн. души умирали от COVID-19.

Същевременно в много държави от Африка и Югоизточна Азия, където тези мутации се срещат по-рядко, показателите на смъртността са по-ниски.

Например, в Япония само 9 души от 1 милион са починали от COVID-19. Аналогични показатели са характерни за Китай, Южна Корея, Тайланд и други.

Учените подчертават, че техния анализ на данните показва силна корелация между данните за мутациите и тежкото протичане на COVID-19.

В перспектива, ако тази зависимост бъде потвърдена, може да се провеждат изследвания на населението с откриване на хора на групите с повишен риск и да се препоръчват по-строги мерки за социално дистанциране.

Все още е рано за провеждане на подобни изследвания, по-скоро следва усилията да се съсредоточат върху разработването на ваксината, за която също има съмнения, че може да не действа на всички.