Нарастване на новите заразени отчита информационната система малко след полунощ. Докато вчера установените бяха 265, то днес нарастването е до 270.

Ръст на приетите в болница и на новите заразени

Мигновеният ефект на високите температури не прояви забавящото си действие по отношение на разпространението на COVID-19, има известна надежда това да се случва през следващите няколко дни.

Нарастването е по-значително, тъй като направените тестове намаляват от над 6600 до около 5500 или с над 1000 по-малко спрямо 30 юли.

Ако трябва да направим малка ретроспекция как започна юли като епидемична обстановка, то тогава установените случаи от 30 юни бяха 158, но направените тестове са били доста по-малко около 3300 или процентното съотношение н положителните все е около 5%, така че няма голяма разлика.

Приетите в болница също продължават да се увеличават и то с доста обезпокоителните темпове.

Докато според данните от 30 юли те са били 751, днес вече са 778. Нарастването е с 27 или точно 10% от тези, на които е открит COVID-19 на 31 юли са приети в болница.

Намаляват излекуваните, а реално заболелите се увеличават

Излекуваните намаляват, ако вчера те надхвърляха 200, то днес са отписани от РЗИ нови 146, така общият им брой нараства до над 6300.

Същевременно реално заболелите продължават да вървят нагоре, активните случаи още днес е възможно да преминат 5000, тъй като според последни данни са 4988 или само с 12 под тази стойност.

Да припомним, че в началото на юни бяха намалели до под 1000, а постъпилите в болница с COVID-19 бяха спаднали до двуцифрена стойност.

При заболелите в тежко състояние също се наблюдава нарастване, като новите данни показват, че вече надминаваме Швеция по този показател – 42 у нас срещу 41 в Скандинавската държава.

Случаите на летален изход, за съжаление, съвсем не са малко за последните 24 часа, докладвано е за 9 случая.

PCR тестове с направените над 5500 преминават прага от 267 000, но за да станат 40 000 на 1 млн. души население трябва да достигнат малко под 280 000.

Според последните данни населението на България е намаляло до 6,945 млн., докато към 31 декември 2018 г. живеещите у нас са били 7 млн. и 33-ма.

Епидемиологичната обстановка в страната показва сериозно разместване, като област Благоевград вече е на 1-во място по нови заразени и измества постоянният лидер до момента София.

Бум на заразени и рекорди в Благоевград и Русе

Установените са изминалото денонощие в Благоевградския край са 55. На следващо място е област Русе, където припомняме, че кметът на Община Русе бе установен с коронавирус, но това беше преди доста време, ако инфекцията е преминала леко, карантината трябва да е паднала и може да се е върнал на работа.

Едва на 3-то място по заразени е столицата, със сравнително скромните за нейните мащаби и болничен капацитет, 29 нови.

Общият брой на установените случаи – над 3600, там обаче издава, че в много малко от дните са били наистина толкова малко.

Варненска област е 2-ма нови по-малко, отколкото столицата, 27, като не е ясно дали са от града, областен център, но се предполага, че са именно оттам.

Общият брой на установените в област Варна вече надхвърлят 700, но предвид множеството болници и капацитет да поемат заразени, в морската столица няма опасност от здравен колапс.

Една добра новина от картината по области – в Добричко, намаляват новите заразени до сравнително скромните спрямо обезпокоителните по-високи стойности от изминалите дни.

На следващо място е област Габрово с нови 10 заразени, макар и това да бе първата област с установен случай на коронавирус у нас, заедно с Плевен, този край остана сравнително незасегнат от епидемията у нас.

В останалите области установените нови случаи са под 10, като най-близо до тази стойност е Бургас – с 9 нови, на следващо място с по 8 нови са областите Софийска и Смолян.

Нови 9 случая на медицински персонал са регистрирани у нас за изминалото денонощие, като общият им брой нарастват – от 673 на 682.