У нас през юли бе достигнат пик на заразените на дневна база от началото на епидемията, а общият брой на потвърдените случаи надхвърли 11 000.

Швеция пребори успешно епидемията, без да се затваря

Подобна е ситуацията и в повечето държави на Стария континент, където се наблюдава нов бум на заразените, но у нас е сред отчетливите и затова редица страни членки на ЕС въведоха ограничения за пътуващи от България – задължителни PCR тестове преди заминаване, изолация 14 дни след пристигане.

Същевременно Швеция, страната, която бе подлагана на сериозна критика, заради отказа да въведе всеобща карантина, отчита едни от най-ниските нива на нови случаи на COVID-19.

Скандинавската държава установи контрол над епидемията. Според главният епидемиолог на Швеция самият факт, че новите заразени са спаднали до тези нива е много обещаващ.

От Агенцията по здравеопазване в страната отчитат успеха, след като в края на юни бе достигнат пик на заболелите от COVID-19, но от началото на юли темповете на разстрастване на епидемията съществено са се забавили и дори се върви към обратно развитие.

И това е въпреки че се правят много повече тестове, отколкото в началото на епидемията. Кривата на заболеваемостта върви постоянно надолу, а заболели, които са в тежко състояние, почти не са останали.

Премахват задължителните маски на обществени места в Швеция

Според последните данни заболелите в тежко състояние в Швеция са 41 или малко повече, отколкото у нас.

Скандинавската държава обаче преживя доста тежък период, по време на който смъртността достигна много високи нива. Немалко възрастни така и не достигнаха до болнично лечение и затова се отчита един от най-високите показатели на смъртност от COVID-19 на 1 млн. души население.

Този показател е сравним със смъртността в САЩ и в Бразилия и дори по-висок, където разрастването на епидемията продължава с бързи темпове и краят не се вижда.

Според главния епидемиолог на Швеция спадът на заразените обезмисля носенето на маски на обществени места, на които не може да се осигури необходимата социална дистанция, макар и те да се препоръчват от експертите на СЗО.

И допълва, че приложената стратегия от страната за овладяване на епидемията е по-ефективна и трайна, тъй като страните, които са затворили по време на първата вълна, сега са изправени пред втора.

Пълното затваряне на обществото и блокирането на икономическата активност не може да се прилага безкрайно, тъй като се застрашава съществуването на основни обществени системи, които разчитат за финансирането си на данъчните приходи.

Според последните данни новите заразени към 30 юли в Швеция са 34, докато у нас бяха установени над 250, ако трябва да се направи сравнение.

Общият брой на установените в Скандинавската държави случаи на заразяване надхвърлят 80 000. Направените PCR тестове са над 800 000 или около 80 000 на 1 млн. души население.

Норвегия – сред слабо засегнатите от пандемията страни

Случаите на летален изход са 9 според последни данни, но общият брой от началото на епидемията е плашещо висок – над 5000.

Страната в момента е на 30-то място в списъка с държави по общ брой на установени случаи на COVID-19.

В съседна Норвегия в последните седмици се наблюдава леко нарастване на новите заразени, като за изминалото денонощие са съвсем с малко повече, отколкото в Швеция, 36.

Общият брой на установените от началото на епидемията обаче е много по-малък – под 10 000 или под показателя у нас.

Населението на Норвегия е 2 пъти по-малко от на Швеция – около 5,5 млн., а направените тестове са над 440 000.

По време на брифингите на оперативния щаб у нас д-р Кунчев, главният държавен здравен инспектор неведнъж правеше сравнения със смъртността в съседната на Швеция Дания, там случаите на летален изход бяха с няколко пъти по-малко, отколкото в Скандинавската държава.

Това беше и аргумент в полза на строгите мерки, които трябваше да изтърпим у нас – от средата на март до началото на май.