На 24 март бе отбелязан Международният ден за борба с туберкулозата. Един от най-важните инструменти за профилактика на това заболяване е БЦЖ ваксината.

Група учени от 4 държави скоро ще започне изследване на тази ваксина в необичаен контекст. Планира се да се провери дали препаратът ще усили защитата на организма срещу новата коронавирусна инфекция COVID-19 и други инфекции.

Предполага се, че в новото изследване ще участват лекари и медицински сестри, тъй като при тях рискът от заразяване с инфекции, които се предават по въздушно-капков път, е по-висок, отколкото е средния за населението.

Също изследването ще обхване и възрастни хора, защото при тях вероятността от опасни последствия при инфекциозни заболявания, е най-голяма.

БЦЖ може да предотврати усложнения на COVID-19

Що за ваксина е това

БЦЖ ваксината съдържа отслабен щам Mycobacterium bovis, провокаторът на бича туберкулоза. В много държави и у нас се поставят БЦЖ ваксина на деца на няколко дози, първата веднага след раждането, като последната е на 17-годишна възраст. Но от преди година последната доза вече не е в задълженителния имузационен календар.

Ваксината е безопасна и евтина, но съвсем не е идеална, тъй като предотвратява до 60% от случаите на туберкулоза при деца с голямо разминаване на показателите по държави.

Широк спектър на защита

Обикновено ваксината помага на организма да образува имунитет срещу определен патоген – бактерии или вирус. Особеност на ваксината е, че увеличава съпротивителните сили на организма не само срещу провокатора на туберкулозата.

Датски учени са публикували редица изследвания, важно заключение от които е, че противотуберкулозната ваксина предотвратява около 30% от всички инфекции, през първата година след ваксината. Тази закономерност се отнася и за вирусите.

Заключенията за това колко е чудодейна ваксината са подлагани на критика, но данните, публикувани от СЗО през 2014 г. показват, че тази ваксина понижава смъртността като цяло сред децата.

Едновременно с това се посочва, че самите доказателства не могат да се оценяват като такива на достатъчно голяма висота.

Научен обзор, публикуван през 2016 г., е още по-позитивен, но показва, че има необходимост от по-качествени изследвания.

От тогава клиничните доказателства в полза на БЦЖ ваксината се увеличават. Инфекционистът Михай Нетеа от Медицинския център на Университета Неймеген описва действието на ваксината върху имунитета.

Според неговите данни, ваксината БЦЖ може да се запази жива в човешката кожа в продължение на няколко месеца.

Така запазва не само специфичната памет на имунните клетки против туберкулоза. Учените твърдят, че дълго време стимулира имунните клетки като цяло. Нетеа и неговите колеги назовават този феномен „трениране на имунитета”.

Тяхното рандомизирано изследване от 2018 г. показва, че БЦЖ ваксината може да предпази от отслабения вирус на жълтата треска.

Новото изследване

Михай Нетеа и неговия колега от Атинския университет Евангелос Хиамарелос стартират изследване в Гърция, което трябва да покаже, дали БЦЖ ваксината, понижава заболеваемостта от различни инфекции сред възрастни хора.

Аналогично изследване се планира в Нидерландия. Дизайнът на новите проучвания е разработен преди появата на новия коронавирус. Нетеа смята, че текущата пандемия ще помогне много, за да бъде разкрит реалния потенциал на БЦЖ ваксината.

Към Нетеа Хиамарелос се присъединяват учени от Медицинския център на Утрехт и от Мелбърнския университет, те ще тестват ефективността на ваксината върху лекари, а от Ексетърския университет – ще проверяват ваксината върху възрастни хора.

Вдъхновени от примера на Нетеа, учени от немския институт Макс Планк съобщават, че ще проведат свое изследване с участие на здравни работници и възрастни хора.

В него ще бъде използвана генетично изменена ваксина, приложението на която не е одобрено за имунизация против туберкулоза.

Елинор Фиш, имунолог, университета на Торонто отбелязва, че ваксината най-вероятно няма да може да се справи напълно с новия коронавирус. Но по-скоро ще смекчи неговото въздействие върху човек и допълва, че няма против и самата тя да се ваксинира с БЦЖ.

В повечето държави в Западна Европа малките деца вече не ваксинират за туберкулоза, тъй като не се смята за нужна. У нас обаче тези ваксини продължават да са в имунизационния календар.

Ако изследването е успешно, може да се започне с повторна ваксинация с БЦЖ за предотвратяване усложнения на коронавирус.