Продължава спадът на новите заразени през изминалото денонощие и то на фона на почти двоен ръст на направените PCR тестове.

Броят им за деня е над 7600, но това далеч не е рекорд, правени са и по над 9000 в рамките на ден. Това е по-скоро рекорд тестове за тази седмица, в която тестваните бяха, сякаш по-малко.

Бум на излекуваните и лек спад на новите заразени

Общият брой на направените тестове надхвърля 392 000, като при достигането на прага от 417-420 000, на 1 млн. души ще се падат по около 60 000.

Намалението на новите случаи е съвсем малко – от 162 на 157, но въпреки това отново започна да се очертава тенденция на спад, което е важно.

Същевременно излекуваните за последните 24 часа достигат почти 300, ръстът е с близо 3 пъти, от малко над 100 до 294.

С новите излекувани общият брой на преборилите инфекция нараства до над 11 000, а потвърдените случаи остава все още под 16 000, но се очаква още днес преминаването на този праг.

Реално заболелите намаляват, но все още са много

Голямата разлика между установените нови случаи и преборилите COVID-19 естествено води естествено води и до по-значителен спад активните случаи у нас.

Намалението е до 4270, но все още техният брой остава висок, с повече от 4 пъти над онези под 1000 реално заболели, които бяха достигнати в края на май, началото на юни.

Добрата новина е, че намаляват приетите в болница, спадът не е много голям, но все пак е налице такъв, което е повече от положително. Спрямо ден по-рано хоспитализираните намаляват от 741 на 726.

Продължава обаче тревожната тенденция на ръст на случаите на летален изход, макар и да сме доста далеч от рекорд, като съобщените починали за последните 24 часа са 8 и общият им брой нараства до 594.

Ръст обаче се наблюдава при другия показател, на болните, които са в тежко състояние и се е наложило да бъдат прехвърлени в интензивни отделения. Нарастването е от 60 на 65, което не е голямо, но все пак този показател е ключов и увеличаването му може да се определи като по-скоро тревожна тенденция.

Без промяна почти в епидемиологичната обстановка в страната

Ситуацията по области остава почти без промяна, като в столицата новите заразени надминават 30 за деня и общият брой достига 4426. Предвид мащабите на Столична голяма община, както и капацитетът на множеството лечебни заведения, това не може все още да се определи като тревожен ръст.

Още повече, че данните показват, че в храната е налице спад на приетите в болница, макар и тази стойност да отразява по-скоро нетно колко са към момента настанени в лечебни заведения с COVID-19.

В някои области е възможно да има повече приети за деня, а други повече да са изписаните и затова да е налице този спад.

На второ място по установени случаи продължава да е област Благоевград, където новите случаи намаляват спрямо ден по-рано, но остават над 20 за деня.

Общият брой на случаите, които са установени там достига точно 1300, като не е ясно колко от тях са в болница и колко се лекуват у дома. Най-вероятно областният оперативен щаб в Благоевград предстои да разкрие каква е текущата обстановка малко по-късно днес.

Във Варна ръст на заразените, в Пловдивско спад

Изненадващ ръст на новите заразени се отчита във Варненско, където са 17 новите случаи, но предвид незначителния брой на установените от предходните дни, разликата с Благоевградско става все по-голяма. Във Варна са 1204 общо потвърдените или с 96 по-малко, отколкото в Благоевград.

За сравнение в Бургас е само един установен с COVID-19 на 27 август. След Варна е област Добрич, където новите случаи на заразяване са 14 и достигат общо 695.

След това е област Стара Загора, където са докладвани от РЗИ 11 нови случая, общият брой на установените в Старозагорско е доста по-малък, отколкото в Пловдив.

С 10 нови случая е област Пазарджик, а с 9 Кюстендилско, Пловдивско е доста назад днес по нови заразени, и те са 8. Общият брой на потвърдените там с COVID-19 достига до 1349 и по този показател Пловдивско е на 2-ро място след София-град.

При медицинския персонал – 2-ма са заразените лекари за изминалото денонощие, и 3 медицински сестри, общият брой на потвърдените с COVID-19 се увеличава до 866.