Предменструалния синдром (ПМС) засяга 85% от жените, като поне веднъж месечно се проявява един от симптомите му.

За да можем да предотвратим болезнените и неприятни последици от появата му, трябва да знаем, какво всъщност представлява ПМС, какви са симптомите му и как да го разпознаем, за да се подложим на адекватно лечение.

Най-често се среща при жени между 20 и 40 годишна възраст. При много от тях се проявяват симптоми, като подуване на корема, гадене, раздразнителност, повишаване на телесното тегло.

Други характерни симптоми са намалена концентрация, умора, депресия, промени в настроението и повишен апетит. Тези симптоми се появяват обикновено от 14 до 28 ден, след овулацията.

Може да се развие и по-тежка форма, която се нарича предменструален дисфоричен синдром (ПМДС), при който болката е толкова силна, че се отразява на нормалния начин на живот.

Експертите не са открили точната причина за появата му, но според тях тя е резултат от нормалните хормонални изменения, които настъпват по време на месечния цикъл, както и на химичните промени в мозъка.

Най-вероятните причини за поява на предменструалния синдром са: прогестеронова недостатъчност, нарушения в обмяната на серотонина, свръхчувствителност към протеогликана, дефицит на витамин В6 или хипогликемия.

Няма как да се постави диагноза на предменструален синдром, по скоро се изключват други заболявания. Препоръчително е дамите, да си водят дневник, в който да описват появата на симптомите и тяхното отшумяване, както и да отбелязват началото и края на менструалното течение.

За да се преборите със симптомите на ПМС има няколко доказани ефективни начина. Най-важна е физическата активност, затова редовно правете упражнения. Започнете да се занимавате с аеробика, тичайте в парка, танцувайте, плувайте или се разхождайте.

Доказано е, че двигателната активност помага за освобождаване на ендорфини. Те влияят на настроението, концентрацията, паметта и потискат болката.

Физическите упражнения се отразяват добре и на сърдечно-съдовата система, помагат за регулиране на телесното тегло и подобряват функционалността на организма. За да започнете лечение, трябва да промените и начина си на живот, като намалите приема на кофеинови напитки, ограничите захарта, консумацията на алкохол и натрий.

Добро влияние върху организма има приемът на витамин В6 и калциев карбонат. Храните, които са богати на калций, също могат да помогнат, за да се намалят симптомите, като задържане на течности и спазми.

Ако тези методи не помогнат да се справите с проблема, се обърнете към лекар, за да ви предпише подходящи медикаменти. За да се избегнат неприятните симптоми може да се използват психотропни агенти, диуретици, нестероидни противовъзпалителни средства или медикаменти, които ще повлияят на менструалното течение.

Психтропните агенти повишават нивото на серотонина. Приемът на тези лекарства е само по време на лутеалната фаза (14 дни преди да започне менструацията) или малко преди очакваното време, в което започват оплакванията.

Диуретиците повлияват на болките в гърдите и освобождават задържаните течности. Отново се прилагат по време на лутеалната фаза.

Лечението с билки не е официално контролирано от организациите, но употребата им от много жени доказва благоприятният им ефект. Такива са: листата от малина, глухарче, джинджифил и маслото от иглика.

Важно е да знаете, че всяка жена проявява различни симптоми, което изисква различно медикаментозно или немедикаментозно лечение.