Изключително неприятно е общуването с човек, който има лош дъх и още по-досадното е, ако този човек сте вие.

Повечето хора решават проблема като сдъвчат няколко листа мента или дъвка, но така се постига единствено бързо замаскиране на лошия дъх.

Но чрез прилагането на този подход често не се постига справяне с основните причини за халитозата, която при повечето хора се дължи на определен хранителен недоимък.

Всъщност лошият дъх може да е в резултат на някои здравословни проблеми, консумацията на определени храни и дори на изградени с времето лоши навици.

Помислете към какви хигиенни навици се придържате. На първо място за предотвратяване на лошия дъх е нужно редовно миене на зъбите с четка и подходяща паста, след това устата трябва да се изплаква с воден разтвор на сода бикарбонат и водороден пероксид.

Но ако лошият дъх продължава въпреки това, е възможно тялото ви да страда от недостиг на определени витамини и минерали или от съпътстващ здравословен проблем, което налага вземането други мерки.

По-долу е представен списък със 3 естествени начина, чрез които ще успеете да се избавите от лошия дъх, като направите известни промени в хранителни си навици:

1. Пийте повече вода

Вярвате или не обезводняването е една от най-честите причини за халитоза.

Повечето хора пият твърде малко вода през деня. Така бактериите в устата се размножават и съответно започват да отделят повече и именно техните отпадни продукти са причина за формирането на неприятния дъх.

Микроскопичните организми се хранят с остатъците храна, които се натрупват в устната кухина при храненията през деня.

А естествената слюнка е естествено средство за регулиране на популацията на бактериите, но недостатъчното пиене на вода е причина за намаляване на слюноотделянето.

Слюнката също така съдържа естествени ензими, които катализират производството на антитела, неутрализиращи микробите в устната кухина. Това спомага за поддържането на дъха свеж.

2. Увеличете приема на цинк

Друга често срещана причина за халитозата е недостигът на минерала цинк, който спомага за поддържането на устата чиста и свободна от вредни микроорганизми.

Някои продукти за уста съдържат цинк като активна съставка. Минералът е известен със своите антимикробни и антикиселинни свойства, като балансира оралната микрофлора.

Но по последни данни повече от 2 млрд. души по света, страдат от недостиг на минерали в организма, като най-често са случаите на цинков дефицит.

Затова е добре, ако имате лош дъх да започнете да приемате цинкови добавки и да измените хранителния си режим като добавите към ежедневното си меню храни богати на минерала като тиква и тиквени семена, какаови зърна, органни меса.

Дори е най-добре да се научите да ядете такива храни и ще решите проблемът с лошия дъх за постоянно.

3. Използвайте билки ежедневно

Тъй като лошия дъх може да произтича от натрупване на тежки метали, гъбички и други токсини в тялото, е важно редовно да прочиствате организма си.

И начин да направите това е като започнете да пиете коприва под формата на чай или да си направите супа от билката.

За силната билка е доказано, че пречиства кръвта и спомага за изхвърлянето на токсини от тялото.

Копривата стимулира лимфната система, спомага за увеличаване на екскрецията на пикочна киселина през бъбреците, засилва функцията на надбъбречната жлеза.