Най-малко един от тях ще е голяма изненада за вас.

В съвременната медицина има множество противоречащи една на друга теории за това как трябва да протича раждането и как да се подготвим за него. Какво казва за това източната медицина?

Какво трябва да е раждането според източната медицина

1.Детето само избира кога да се роди

В съвременната медицина има установени норми – детето трябва да се появи на бял свят в 38-40 седмица на бременността.

Ако раждането започне по-рано, при съществуваща възможност е по-добре да се забави, за да се роди бебето на термина.

Ако жената не роди в 40 седмица – има повод да се стимулира родилния процес. Не трябва да се спори до колко това е актуално – всеки случай е индивидуален, и решението се взема от лекар заедно с бъдещата майка.

В китайската медицина съществува теория, че родилният процес се стартира от детето, неговата хормонална система.

Това се случва, когато бебето е готово морално и физически за това голямо изпитание, каквото е появата на бял свят. Освен това детето започва да се ражда, когато „звездите се нагласят”.

В китайската медицинска традиция се смята, че детето отчасти участва в избора на своята съдба, ражда се под един или друг знак на зодиака.

Разбира се, не е нужно, а и не трябва да се доверяваме напълно на природата. Но ако здравето позволява и лекарите не са против, да се дочака до естественото раждане е мъдро решение.

Може би на детето наистина ще му бъде по-комфортно да се роди не днес, а да кажем, в други ден.

За да протече раждането успешно, трябва да се навлезе в определено състояние.

Има редица практики, които позволяват да се управлява съзнанието – това са различни форми на медитация.

В китайската медицина се смята, че процесът на раждането изисква много специфично състояние, и ако то не настъпи по естествен път, се активира с помощта на акупунктура.

В съвременната медицина също съществува аналогична идея – за да протече раждането най-продуктивно, е необходимо в мозъка да се активира доминантата на раждането.

Как това изглежда отстрани? Жената сякаш се изключва от външните събития, погледът става по-замъглен – тя се потапя в себе си.

В този момент радикално се променя синтеза на хормони, всички ресурси на организма се насочват към усилване на контракциите, благодарение на хормоналния фон родилните пътища се разширяват и протичат още десетки фини процеси, които не могат да се управляват.

Всичко се активира по естествен път, когато се включи доминантата на раждането. Как може да се помогне на жената да навлезе в тази доминанта? Много често бъдещите майки блокират това състояние, не си позволяват да навлязат в него.

Необходимо е да си подготвят нещата за родилния дом, както и дома за своето отсъствие, да дадат важни указания на мъжа относно грижата за по-големите деца.

Понякога дори родилките се опитват да приключат месечния отчет, докато контракциите не са станали по-силни.

Тази жажда за контрол блокира активирането на доминантата на раждането, и сценарият му се променя – например, започналите контракции губят интензитет.

Затова е необходимо всички организационни мероприятия да бъдат направени по-рано, за да може в началото на контракциите да се отдадем напълно на самото раждане.

Много е важно в момента на началото на раждането до нас да бъде някой, който ще поеме домакинството. Да ни успокои, да ни убеди, че всичко е под контрол и може раждането на започне.

2.Раждането на детето може да е удоволствие

Звучи много странно, но? Какво удоволствие може да има от раждането? Смята се, че ако се готвим правилно за раждането – имаме навик да работим със състоянията, през които преминаваме и правим специални дихателни упражнения, то раждането протича с неимоверно свръхестествено удоволствие.

3.Каква може да е болката при контракциите

Жените, които се готвят за раждането с помощта на даоиски практики, се обучават на навика да се отпускат по време на контракции, и тогава те стават относително безболезнени. Но не съвсем безболезнено, но по-скоро приятна болка.