Ново изследване показва, че само една таблетка на ден може най-малко наполовина да намали риска от рак на гърдата при жените с предразположеност и в постменопауза.

Лекарство против рак на гърдата може да се използва за профилактика

Ръководителят на изследването, професор от Лондонския университет определи резултатите като превъзходни.

Клиничните изпитвания с участие на 3864 жени в постменопауза показват, че при тези, които приемат анастрозол в рамките на 5 години, вероятността от възникване на заболяването била с 61% по-ниска в сравнение с контролната група.

7 години след преустановяване на приема на лекарството рискът от рак на гърдата при участващите жени бил по-нисък с 49%.

Така става ясно, че анастрозолът действа по-добре от популярния тамоксифен, който според изследванията понижава риска от рак на гърдата само с 28%.

Освен това тамоксифенът има повече странични ефекти в сравнение с анастрозола, сред които повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, промени в настроението и потискане на сексуалното желание.

Препаратът ще предотвратява рецидив на рак на гърдата

Самият механизъм на въздействие и форма на отпускане при двата препарата са аналогични – двата са инхибитори на синтез на естрогени и се отпускат под формата на таблетки.

Според експертите, в повечето случаи  се изписва именно анастрозол на жените в постменопауза. Тамоксифенът може да бъде изписан на много малко жени, отчитат се сериозни странични ефекти.

Основното показание за лекарството е лечение на рак на гърдата при жени, които са в период на постменопауза. При тях вероятността да се образуват зависими от женските хормони тумори е много малка.

Веществото анастразол, което всъщност е активна съставка на препарата, е от групата на ароматазни инхибитори.

Препаратът се отпуска единствено с рецепта в аптеките. Но дали може да се използва за профилактика на рак на гърдата при жени, които са преминали вече менопауза, е въпрос, на който предстои да бъде даден отговор.

Трябва да се направи преценка дали рисковете, свързани със страничните ефекти, са в по-малка степен опасни от вероятността от рак на гърдата.