3 признака, че сте възпитавани от нарцис
Полезно

Вашата майка е душата на компанията и очарователен човек. Но в семейството не прощава и най-малката грешка на близките превръщайки се в истински тиранин.

За тези и други признаци на родителите-нарциси и за това как порасналите деца да се справят с травмата, разказват Крейг Малкин и Венди Бихери.

В очите на околните родителите-нарциси са самата любезност, очароват всеки за няколко минути… Но у дома постоянно тероризират близките си, затова не отговарят на високите им очаквания.

Специалистите в областта на нарцистичните разстройства Венди Бихъри и Крейг Малкин разказват за последствията на този стил на възпитание и дават съвети на вече порасналите деца.

Нарцистичното разстройство на личността е признато за психическо отклонение. Нарцисите имат раздуто чувство за собствена значимост и основават своят идентичност на похвали и одобрението на околните.

Техните близки отношения са повърхностни и съсредоточени основни върху това как другите хора се отнасят към тях. Сами по себе си партньорите и приятелите не са им интересни.

Нарцисите искрено вярват, че са по-добри от другите или когато попаднат в капан.

Интересите и желанията на родителя нарцис подчиняват на себе живота на цялото семейство.
Изследователите предполагат, че по-малко от 1% от населението могат да се считат за клинични нарциси.

Но от 2 до 16% от хората, които се обръщат към психотерапевти по настояване на техните партньори или колеги, имат симптоми на нарцистично разстройство.

Макар и симптомите на нарцисизма могат да се променят в зависимост от много фактори, Венди Бихъри и Крейг Малкин смятат, че личностите на порасналите деца на такъв тип родители, имат няколко общи черти.

1. Трудно ви е да заявите за себе си

Хората, възпитани от нарцис, нарочно се противопоставят на другите и се стараят да отстояват своята позиция каквото и да става. Но най-често децата на нарцисите се държат така сякаш техните нужди нямат никакво значение изобщо.

Позволяват на другите да не се съобразяват с техните чувства, защото дори не осъзнават своите потребности и не знаят как да ги изразят.

„Не са в състояние да кажат: „Настоявам“ или „Имам право на глас““, защото така се е държал родителят нарцис, обяснява Венди Бихери.

2. Копирате поведението на нарцис на родителя

Някои деца се убеждават, че единственият начин да избегнат насмешките и униженията е самите те да станат родители-нарциси.

С времето изграждат агресивен стил на поведение, основани на страх, че всяка тяхна слабост ще бъде жестоко наказана и коя е най-добрата защита – нападението.

Нарцисите изпитват трудности с установяването на лични граници и виждат в своите деца продължение на себе си.

3. Постоянно се обиждате на вашия брат или сестра

В семействата, където има няколко деца, едното обикновено влиза в ролята на огледало за добрите качества на родителя-нарцис.

То получава повече внимание, подкрепа, възхищение, но и очакванията към него са огромни. Другото дете се възприема като позор на семейството.

Не става и за подметка на любимеца, затова от него нищо не се очаква.

Двете проекции отразяват различни страни на нарцистичната личност и сблъскват децата едно с друго, предлагайки им различни модели на еднакво нещастно детство.

Какво може да се направи?

1. Споделете тази информация със своя брат или сестра
2. Нарцисите специално настървяват хората един срещу друг заради собствените си цели, и точно това може да обедини братята и сестрата.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.41 90

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg