Ако от известно време връзката ви е източник на разочарование и не ви носи никаква радост, смятате, че тръпката е изчезнала, а стресът и хладните отношения са се настанили удобно в дома ви, вероятно сте достигнали точката, след която нещата няма как да бъдат същите.

Ако все още си задавате въпросите: „Това ли е краят? Да се разделим ли?“, вероятно не сте взели трудното решение и имате надежда, че нещата могат да се подобрят. Вместо да се поддавате негативни емоции, вземете нещата в свои ръце и се опитайте да оправите отношенията си с половинките или да поставите окончателно края им.

Следвайте три стъпки, които действат безотказно при семейните терапии:

Не позволявайте на емоциите да ви управляват

Когато почувствате интензивно желание да реагирате в момент на болка, опитайте се да сдържите гнева си, вместо да му се отдадете. Ако не избързате да отприщите емоциите си е много вероятно да преосмислите решението и да откриете по-добро средство за справяне с трудностите.

Образовайте се

Никога не търсете и не приемайте съвети за връзката ви от приятелите и семейството си. Често хората, които най-много обичате, могат да ви подведат да вземете лошо решение, понеже виждат само вашата страна на нещата.

Намерете надежден наставник - независимо дали това е семеен терапевт, или психолог. Говорете с тях за дилемата и решението, с което се борите. Ако партньорът ви е готов да се присъедини към вас има вероятност да подобрите отношенията си. Понякога дори най-невъзможните отношения могат да се трансформират в нещо прекрасно. Важен е правилният подход.

Преместете фокуса към реалната ситуация, която е причина за неудобство

Ако все пак сте сигурни, че искате да сложите край на връзката си, имайте предвид, че ще се наложи да се изправите директно срещу проблемите си. В най-добрия случай това ще доведе до дискомфорт, но подобна раздяла ще повлияе и на любимите ви хора, затова обмислете добре решението си.

Никога не съобщавайте решението си като текст изпратен по електронната поща или по-лошо, социалните медии. Когато сте решили, че трябва да поставите края на връзката си говорете с партньора си директно. Вероятно разговорът ще бъде неудобен, но ще почувствате прилив на себеуважение, след като кажете всичко, което искате, защото сте имали смелостта да се справите с трудностите лично.

Когато говорите, потвърждавате добрите отношения, които са необходими за една връзка дори когато смятате, че вече е към края си. Отделете време, за да бъде абсолютно ясно всичко, което ви тревожи или е причина за края на общото ви съжителство. Не давайте на партньора си фалшиви надежди с изрази като „за момента се чувствам“ или „може би във времето това ще се промени.“

Оставете си време, за да се утешите, но не поглеждайте назад. Няма нужда да се мъчите един друг с продължителни сбогувания и фалшиви смесени послания. Не се обаждайте и не пишете, не търсете профила на вече бившата си половинка в социалните медии и не се опитвайте да разберете дали има някой друг. Този вид поведение само удължава драмата и ще ви направи нещастни. Оставете миналото и започнете да израждате живота си около нови хора, места и дейности.