Депутати от управляващата партия внесоха в парламента предложения за промени в текстове на Закона за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Новата глоба за разходка в парка да е от 300 до 1000 лв.

Сред водещите промени е намаляването на размера на непосилно високата глоба от 5000 лв. за разходка в парка, която се налага, тъй като със Заповед на здравния министър бе въведена противоепидемична мярка – забрана за навлизане в градските паркове и спортни площадки.

В Пловдив, в София и Варна бяха написани общо 400 акта за установяване на административно нарушение – въведена със заповед на здравния министър противоепидемична мярка.

На специална пресконференция на здравния и на вътрешния министър още миналата седмица стана ясно, че размерът на глобата от 5000 лв., повече от годишните доходи на над 1 млн. български граждани, по никакъв начин не отговаря на обществената опасност на нарушението.

Предложението на депутатите от управляващата партия е да се промени чл. 209а от Закона за здравето с нов параграф на Закона за извънредното положение, където е предвидена тази глоба и 5000 лв. да се заменят с от 300 лв. до 1000 лв. Ако повторно бъде извършено същото нарушение глоба да се налага в размер от 1000 до 2000 лв.

Имуществената санкция за юридическите лица и еднолични търговци бе 3 пъти по 5000 лв. – 15 000 лв. Сега се предлага да бъде намалена от 500 до 2000 лв. и при повторно нарушение да е до 2000 до 5000 лв.

Постъпило е и още едно предложение за промяна на същия чл. 209а от Закона за здравето, като тази глоба да бъде намалена на 500 лв.

Предстои предложенията да бъде разгледани на утрешното заседание на правната комисия. Друго предложение, свързано със здравеопазването, е да се допусне директорите в МВР да могат да приемат дарения от физически и юридически лица под формата на лични предпазни средства, дезинфектанти и спирт, както и други средства, които ще са необходими за борбата с COVID-19.

В настоящите текстове на Закона за МВР е предвидена забрана да се приемат дарения от физически лица и фирми. Договорите за дарение трябваше и да се регистрират, сега се предлага това изискване да отпадне.

Заболелите от COVID-19 у нас надхвърлиха 500, смъртността се вдига

На сутрешния брифинг от Оперативния щаб обявиха 13 нови заразени и те достигнаха до 498, а в съобщението на здравното министерство се посочва за още 5 нови от изследваните проби през деня.

Лабораториите най-вероятно ще продължат да работят и след 17 часа, затова е възможно да бъдат потвърдени още нови заразени за днес.

Новите заразени са разпределени, както следва – в столицата са 3-ма и по 1 в Бургас и в Стара Загора.

Хоспитализираните с коронавирус у нас се увеличават до близо 200, а според последната обявена информация на интензивна терапия са вече 26 от заразените с COVID-19.

Заразените с коронавирус медицински лица се повишават до 23, по този повод възникна напрежение във Центъра за спешна медицинска помощ във Видин. В града има заразени, а от РЗИ отказват да ги изследват, тъй като без симптоми.

Средната възраст на заразените с коронавирус се повишава леко – до 47 години, като продължават да преобладават мъжете – 287 срещу 216 жени.

Най-много са заразените в столицата – вече са близо 300, в Пловдив са близо 10 пъти по-малко 29, а във Варна и Бургас са 24 откритите с коронавирус.

В Италия намаляват болните с COVID-19 в интензивно отделение

По света продължават темповете на нарастване на заболелите и вече са близо 1,2 млн., като за ден са над 80 000 новите заразени. За отслабване на интензитета на епидемията е рано да се говори.

Испания вече убедително надмина Италия по брой заразени, на Апенините смъртността остава висока, но на 4 април най-много починали в света за ден отчете Франция, повече отколкото в САЩ над 1000.

След като Германия вчера надмина по заболели Китай, днес и Франция с над 7700 нови заразени за деня, достига общ брой на болните с COVID-19 над този в Китай, близо 90 000.

В Германия смъртността остана по-ниска, отколкото в останалите големи европейски държави, но растат болните в тежко състояние – до показателите, които са близо до тези в Италия, около 4000.

На Ботуша пък се забелязва тенденция за намаляване на болните с COVID-19 в тежко състояние, а оздравелите вече над 20 000.