Швейцарски учени обявиха, че при пиене на 4 чаши кафе на ден се намалява риска от диабет тип 2 с 25%.

По време на проучването изследователите установили, че всяка следваща чаша кафе след първата намалява риска от развитие на диабет с 7-8% .

Въз основа на тези резултати, здравните експерти препоръчват с профилактична цел да се пият по 4 чаши кафе дневно.

В същото време това е сравнително голямо количество, а по-високите дози кофеин са вредни за целия организъм.

Въпреки това останалите ароматни съединения в кафето активират обмяната на веществата в тялото и по този намаляват риска от развитие на диабет.

По-конкретно, този ефект се дължи на хлорогенова киселина, която се съдържа в ароматната кофеинова напитка. Това съединение, на първо място, спомага за предотвратяване на затлъстяване и на второ, за нормализиране на кръвната захар.

Именно поради това се препоръчва като профилактична мярка, да се пие кафе без кофеин. Въпреки това лекарите напомнят да не се пренебрегват традиционните методи за профилактика – правилното хранене и здравословният начин на живот.

Освен в кафето, хлорогеновата киселина се съдържа и в някои плодове и зеленчуци като ябълки, домати, круши, домати и боровинки.

Трябва да се има предвид, че максимално благоприятно въздействие върху човека кофеинът има в средата на деня – между 12 и 14 часа. Естествено, този ефект се отнася за натуралното, а не разтворимото кафе.

Не е преустановен дебатът относно това дали е възможно и безопасно да се пие кафе при диабет.

Кафето помага на организма на диабетика по-добре да си взаимодейства с инсулина. Именно поради това при захарен диабет е допустимо и трябва да се пие ароматната кофеинова напитка.

Според резултатите от последните изследвания , кафето забавя възникването в организма на различни възпалителни процеси. Ето защо, ако на човек му предстои операция или преминава курс на следоперативна терапия, кафето е най-подходящата напитка, която ще му помогне да се справи с последствията от болестта.

Лекарите препоръчват също при диабет, освен натурално кафе, да се пият всички видове чай, доматен сок. Потреблението на натурални плодови сокове трябва да бъде ограничено, тъй като те съдържат големи количества прости въглехидрати. Но могат да се пият фрешове от пресни плодове, но трябва да бъдат разредени с вода. На една чаша сок трябва да разреди с 3 вода.