Фактът, че преяждането и препиването могат да причинят напълняване е добре познат, но понякога има и други фактори, които довеждат до натрупването на нежелани килограми. Ето и някои от тях, които може да не сте имали предвид досега. Тези причини допринасят до качването на килограмите и си струва да им се обърне малко повече внимание.

Черен дроб – черният дроб е основният склад на източници на енергия за тялото. Той произвежда ензими, балансира нивото на кръвната захар и с цел тялото да бъде по-слабо, трансформира мазнините в енергия. Ако той е претоварен, черният дроб не може да се справи с всички задачи, които трябва да изпълнява и метаболизмът се забавя.

Решение: един прост начин да осигурим на черния си дроб безпроблемно функциониране е да му дадем малко почивка и настройка. Приемайте повече храни, които съдържат серни компоненти, тъй като те отървават тялото от химикали, консумирани неволно от източници като предписани лекарства и токсини. Лукът, чесънът и зелето са прекрасни храни, които ще помогнат на черния ви дроб, наред с броколите и брюкселското зеле.

Лептин – този хормон се извлича от мазнините и се предполага, че спира глада. Най-често той казва на мозъка кога сте яли вече достатъчно, но ако се развие резистентност към лептина, с това се появява и постоянен глад.

Решение: има множество проучвания, свързани с лептина и неговия двойник – грелина. И при все, че има още какво да се открие относно лептина, изследователите вече знаят, че лептинът се увеличава по естествен начин в тялото с добър и качествен сън, който за повечето хора е приблизително осем часа. Така че, опитвайте се да си лягате към 22:00 и да спите пълноценно. Така ще помогнете на тялото си само да се предпази от нежелано напълняване.

Теорията за фиксираното тегло – тази теория гласи, че тялото има вграден термостат, който контролира колко точно трябва да е теглото на тялото ви. Според тази теория процентът на телесни мазнини и телесното тегло са обект на вътрешен контрол, който е различен за различните хора. Вътрешният ви термостат поддържа теглото ви такова, каквото трябва да е.

Решение: Джордж Блекбърн, директор на департамента по хранене към Медицинския университет в Харвард споделя: „намалете телесното си тегло с 10% и след това за определен период от време спрете да отслабвате. Вместо това се опитайте да задържите тези килограми. Останете на това ниво поне шест месеца, за да може тялото ви да има време и възможност да се адаптира към новото си фиксирано тегло.

Стрес, безпокойство и депресия – кой не е похапвал, когато е емоционално нестабилен? Стресът има директно въздействие върху нашите нива на контрол, а те влияят директно начина, по който тялото ни усвоява инсулина. Напълняването често може да се дължи на резистентност към инсулина поради високи нива на кортизол за дълги периоди от време.

Решение: приемете, че сте стресирани или депресирани и направете нещо по въпроса. Потърсете подкрепа от приятел, започнете да тренирате нов спорт, научете се на йога или медитация или се хванете здраво за работа. Трудът е нещо, което ще ви накара да се чувствате ангажирани. Можете да си вземете ръкоделие, бродерия или просто кръстословица. Просто дръжте ръцете си далеч от храната.