Ако и вие имате огромен гардероб или шкаф, пълен с розови женски списания, ако намирате в тях изход от ежедневието си, модел за подражание или решение на проблемите, то трябва да знаете, че е добре да преосмислите живота и нагласите си. Ако някога сте се ръководили от „съветите” на звездите за отслабване, хубава коса, блестяща кожа или стройна фигура, поместени на лъскавите им страници, отново трябва да знаете, че имате проблем. Не се оставяйте да бъдете манипулирани. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да се отърсите от „обаянието” на модните журнали и ще развенчаят мита, че всичко, поместено в тях, е вярно.

  1. Няма да постигнете здравословно тегло като си купите конкретен продукт или започнете изтощителна диета – отново и отново в женските списания можете да прочетете, че за да отслабнете, за да останете стройна и вталена или за да запазите здравословното си тегло, трябва да си купите конкретен продукт, хранителна добавка, козметична серия. Списанията изобилстват от заглавия от рода на „Страхотно тяло сега!”, „Тяло като за по бански?!”, „Бъдете бременна, но останете слаба.” Така те твърдят, че помагат на читателите си да свият коремчетата и да се подготвят за плажа за не повече от седем дена. Това са пълни лъжи. Разбира се, ако те казваха общоизвестната истина за нещата, нямаше да са на пазара. Просто е – хората, които съумяват да не качват излишни килограми имат изградени хранителни навици. Всичко се корени в това.
  2. Не е нужно да се изключително стриктни по отношение на диетата си – няма нужда да спазвате диетата си на 100%. Истината е, че можем да преживяваме с далеч по-малко от това, което си мислим. Изключително суровите диети, които изключват редица продукти, често не са особено полезни и имат странични ефекти. Така че не е особено належащо да следвате всяко едно предписание на 100 %.
  3. Тренировките и упражненията не е задължително да бъдат досадни, трудни и изключително сложни – в много женски списания упражненията са представени като подвиг – нещо, което трябва непрестанно да практикувате, за да имате перфектната фигура или част от тялото. Според списанията, тази дейност често изисква модни тренировъчни костюми, трика и много време и дисциплина. Какво в действителност са упражненията: нещо, което ви зарежда с енергия, повишава настроението ви и ви кара да се чувствате по-здрави и по-силни. Това трябва да бъде възприемано по-скоро като дар, а не като бреме. Част от осъзнаването на този факт включва и осъзнаването на простата истина, че упражненията не винаги изискват гимнастически костюм, боди или специални маратонки. Те са просто нещо, което правите през деня, всеки ден.
  4. Скъпите кремове и помади няма да ви направят по-красива – има научни изследвания и книги, които развенчават мита за ползата от определена козметика. Подобни издания могат да ви накарат сериозно да се замислите преди да прибягате до дрогерията и да си вземете кремчето, за което се говори в статията от лъскавото модно списание или да си купите поредния скъп лосион, който ще ви предпази от бръчки или акне. За много от продуктите, рекламирани по подобен начин, липсва независима и обективна информация както относно тяхното съдържание, така и относно дългосрочните ефекти върху здравето ви.