В предишна статия ви разказахме за причините, водещи до косопад, по време на климактериума при жените. Те се дължат на хормонални промени, както и в различия в начина на живот.

Ето още няколко начина, с които да овладеете падането на косата, когато влезете в критическата възраст.

Въпреки че се изискват някои промени, за да се овладее проблемът с косопада, в изследванията на учените не се засяга основната причина, която води към него. Дисбалансът на хормони или дефицитът им трябва да се лекува на време, като се включат някои алтернативни лекарства или природни продукти,които често присъстват в ежедневните хранителни режими.

Кои са храните, които насърчават растежа на косата при жените по време на менопаузата?

Разбира се, подобно на всички функции в човешкото тяло хранителните вещества са от основно значение за растежа на косата, особено в този период. Консултирайте се е лекар, който ще ви помогне да определите от коя група храни трябва да си набавите, за да подобрите не само вида на косата си, но и цялостното здраве.

Протеини

Черен дроб, риба, яйца, кисело мляко, тофу, сирене, бирена мая, боб и извара и т.н. са част от естествените продукти във всеки дом и  могат да помогнат за понижаване на загубата на коса.

Желязо

Недостигът на желязо по време на менопауза може да набави до известна степен чрез консумация на тъмно зелени листни зеленчуци като спанак, зърнени култури, както и яйца, стафиди, черен дроб и т.н.

Витамини

Домашните птици, месо, яйца, рапично масло, соя, риба есенциални мастни киселини и орехи действат като ценен източник на витамин B и помагат в регенерирането на косата.

Витамин E

Семена, ядки, авокадо и зехтин са богат източник на витамин Е, който почти винаги губи основното си количество през периода на менопаузата.

Алтернативни подходи при косопад

Няколко различни терапии се определят като подходящи за лечение на косопад. Билкови терапии, акупунктура и масажи на скалпа се използват за стимулиране на растежа на космените фоликули, които помагат за регенерация на косата.

Как да овладеем проблема със загубата на коса?

Билковите лекарства се считат за най-безопасния и най-икономичен вариант за коригиране на хормоналния дисбаланс, който е основна причина за загубата на коса. Естрогените и фитоестрогените се съдържат в билки, освен това са препоръчани от билкари като алтернативно лечение при косопад.

Те помагат за възстановяване на хормоните при жените и облекчаване на проблеми с косопад и изтъняване.

Лекарства и хирургия за лечение на косопад

Хирургичната интервенция и въвеждане на лекарства за лечение на косопад са причина за парични разходи и рискове. Хормоналната заместителна терапия (HRT) е един от най-добрите методи за лечение на различни симптоми от менопаузата, включително косопад и изтъняване. HRT е един от най-бързите и най-силни методи за борба с хормоналния дисбаланс, но страничните ефекти и повишения риск от развитие на рак са причина повечето жени да се откажат от този метод на лечение.

Операциите за трансплантация на коса или лазерната терапия са другите варианти за регенериране на растежа на косата. Те се нуждаят от огромни финансови времеви инвестиции и понякога имат странични ефекти. Оперативните процедури и интервенции трябва да се използват като последна възможност, след разрешение от реномирани специалисти.

Всички тези методи не са взаимно изключващи се. С помощта на специален подход или добре планирана комбинация от няколко метода и в зависимост от състоянието и изминалото време може да . Като цяло съвременната тенденция е да се инициира промяна в здравословния живот и моделите на определени алтернативни методи за подобряване на хормоналния дисбаланс, който предизвиква изтъняване или загуба на коса в периода на менопаузата.