Не чак толкова здравословни продукти – вие купувате тези продукти с най-добрите намерения: антибактериален сапун, за да унищожите микробите, паста за зъби, за да предотвратите появата на кариеси, капки за нос, за да облекчите синусите си. Но ежедневно използвани продукти като тези могат да отключат алергия, могат да ви докарат кожна инфекция или да причинят и други проблеми, в случай, че не се използват правилно.

Гъбата ви за баня – тя може да ви помага под душа, за да се чувствате чисти и свежи, но няма да повярвате какво се крие в гънките и фугите на вашата гъба за баня. Тя е идеалното място за развитие на гъбички, бактерии и мухъл. Всяка малка раничка, дори и микроскопична (получена при бръснене или суха кожа) може да доведе до инфекция. Какво е решението? Да замените гъбата с люфа, направена от естествени фибри – те притежават ензими, които контролират бактериите и гъбичките. Също така е добре да я сменяте всеки месец. Изстисквайте я добре и след употреба я съхранявайте на хладно и сухо място.

Клечките за уши – дори и е неприятна, ушната кал съществува, за да предпази деликатната вътрешност на ушите ни от прах или други замърсители. Така че тя е здравословна, но ако се натрупа, може да предизвика болка или дразнещо усещане за заглъхналост. Затова може рутинно да премахвате натрупалата се ушна кал с памучен тампон, но това е нещо, което лекарите не препоръчват. Ако случайно сложите тампона близо до ушния канал, можете да набутате ушната кал още по-навътре и дори да перфорирате тъпанчето си.

Как да постъпите? Забравете за памучните тампони. Няма нужда да чистите ушната кал от ушите си, освен онази, която се намира в началото на канала, където можете да достигнете с върха на пръста си. Всяка ушна кал, която се намира по-дълбоко, предпазва ухото. Ако имате болки, то тогава трябва да се консултирате с лекар.

Антибактериален сапун – от толкова време се чистим и мием в стремежа си да се избавим от микробите. Но както се оказва, антибактериалните сапуни не са особено ефективни. В проучване, проведено преди около десет години, се оказва че няма особена разлика в степента на заболяванията между членове на семейства, които ползват антибактериален сапун и тези, които не го употребяват. Ясно е, че в един здрав дом, антибактериалният сапун не помага особено много. Още по-лошо – антибактериалните съставки като триклозан могат да отключат антибактериална резистенстност. Как да постъпите? Мийте се с обикновен сапун и вода и търкайте ръцете си добре. Фрикциите между кожата на дланите ви е това, което премахва микробите най-добре.

Столът ви – рисковете от седенето са много. То увеличава риска от сърдечни заболявания, затлъстяване и други. За съжаление, проучванията показват, че дори и да тренирате редовно, то това не е достатъчно, за да компенсира негативния ефект от целодневното седене на работа или вечер пред телевизора. Как да постъпите? Освен ако не работите прав, надали можете да промените нещо във факта, че трябва да работите седнал зад бюрото си. Но може да се движите малко повече. Станете да се поразходите за чаша вода или кратък разговор с колега. Това помага неимоверно.